Δώδεκα οι ύποπτοι φάκελοι που εστάλησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια-Τι έδειξε η ανάλυση για την σκόνη στη Λέσβο-Οδηγίες της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας

Δώδεκα ύποπτοι φάκελοι, μαζί με αυτόν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Η σκόνη που εντοπίσθηκε στο φάκελο που απεστάλη στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι βιοχημικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε συγκολλητικές ουσίες και σε μελάνια εκτύπωσης. Μετά από αυτη τη διαπιστωση  οι 7 που νοσηλεύονταν προληπτικά στο νοσοκομείο Λέσβου, πήραν εξιτήριο.

Η ανακοίνωση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας

Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν  στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές  οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά,  να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ

*Πανεπιστημιο Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη)
*Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (στο Βολο)
*Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη)
*Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)
*Πανεπιστήμιο Κέρκυρας
*άγνωστη (σε εμάς) σχολή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου
*ΤΕΙ Ηπείρου (Αρτα)
*ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι)
*Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
*Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω)
*ΑΣΠΕΤΕ πρώην ΣΕΛΕΤΕ (Μαρούσι)
*προς καθηγητή του Αριστοτελείου (Θεσσαλονίκη) -ο φάκελος εντοπίστηκε απο τα ΕΛΤΑ του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here