Διασπασμένη η «ενωμένη» Κεντροαριστερά – Δεν σήκωναν τηλέφωνα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ανέδειξε τις κόντρες στη βάση, αλλά και στις ηγεσίες των φορέων που θέλουν να σχηματισουν μια κατά τα άλλα ισχυρή ενωμένη σοσιαλδημοκρατική παράταξη, την λεγομενη «κεντροαριστερά».

Σε όλους τους υποψηφιους για την ηγεσία της (άνευ κοινού ή και μεμονωμένου προγράμματος) κεντροαριστεράς ειναι γνωστό αυτό που έδειξε και δημοσκόπηση,  ότι δηλαδή ο περισσότερος κόσμος (72%) είναι κατά της ριζικης αλλαγής ταυτότητας φύλου στην ηλικια των 15 ετών, παρότι τα κινητρά του δεν είναι θεολογικά (το 44% δεν συμφωνει με τη στάση της εκκλησίας).  Αυτή η επίγνωση έκανε τους μισους υποψήφιους προέδρους να κρατήσουν αποστάσεις από την ψηφοφορία δια της απουσίας τους (Φώφη Γεννηματά,Οδυσσέας  Κωνστναντόπουλος, Γιάννης Μανιάτης) και άλλους να υπερψηφίσουν για να δείξουν ότι «είναι προοδευτικοί» (Θεοδωράκης) ή να ταχθουν προφορικά υπέρ του νομοσχεδίου (Καμινης, Ραγκούσης)

Η πιο έντονη κόντρα ήταν μεταξύ Καμίνη και Γεννηματά. Ο Καμίνης ήταν της άποψης να «ψηφίσουν προοδευτικά» και χαρακτήρισε φυγόμαχη τη Φώφη Γεννηματά και «προσχηματική την απουσια της  από τη Βουλή τάχα για περιοδεία», όταν δε η Γεννηματά τον πήρε τηλέφωνο στις Βρυξέλλες, εκείνος τη σνομπαρε και δεν το σήκωσε

«Σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα. Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα. Η κ. Γεννηματά δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από μία κρίσιμη ψηφοφορία, κάτι που δείχνει πως είναι φυγόμαχη», είπε ο Καμίνης

Η Φώφη Γεννηματά που περιοδεύει στην Κρήτη απάντησε

«Είναι επιλογή μου και απόφασή μου να πράξω ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή. Απαιτείται  ψυχραιμία και μέτρο για να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για το νέο κεντροαριστερό φορέα Σταύρος Θεοδωράκης, διαφοροποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και υπερψήφισε το επίμαχο άρθρο 3 που αφορούσε το ηλικιακό όριο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Από το βήμα της Βουλής στηλίτευσε τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υιοθέτησε την άποψη «να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.».

«’Οταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Εναντίον της Φώφης Γεννηματά εμφανίσθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης που δυσαρεστήθηκε πολύ «όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σιώπησε στην ωμή παρέμβαση της Εκκλησίας που προσπάθησε να ποινικοποιήσει την άποψή μου».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης στο σύνολό του αλλά όχι και το άρθρο για την ηλικια των 15 ετών.

Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στον realfm 97,8 χαρακτηρισε ανέντιμη τη σταση ειδικά του Γιώργου Καμινη.

«Έκανε αυτή τη δήλωση στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, φθάνει η είδηση εδώ, τον παίρνει η πρόεδρος τηλέφωνο για να τον ρωτήσει αν είναι αλήθεια ή είναι fake. Βλέπει το όνομα στο κινητό και  δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Δίπλα του είναι ένας δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης και του λένε “γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν θα απαντήσεις;”  Λέει “αργότερα”. Το σήκωσε, βέβαια, κάποια στιγμή αργότερα, τ’ άκουσε, γιατί το έντιμο θα ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τη Γεννηματά να ρωτήσει “γιατί δεν ήμασταν στη Βουλή;” να του εξηγήσει ή να πάρει εμένα να του εξηγήσω ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι να λέει ό,τι θέλει».

Και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε για τον Καμινη:

«Είναι υποψήφιος και δεν ξέρει να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας. Η στάση του ειναι ανέντιμη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here