Διαδηλώσεις χιλιάδων Καταλανών κατά Μαδρίτης και συλλήψεων στελεχών της τοπικής κυβέρνησης-Υπέρ του δημοψηφίσματος και η «Μπαρτσελόνα»

Χιλιάδες Καταλανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις τουλάχιστον 12 στελεχών της τοπικής κυβέρνησης(τζενεραλιτάτ) από την ισπανική εθνοφυλακή. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές περικύκλωσαν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τις συλλήψεις και την βίαιη καταστολή δικαιωμάτων, όπως η ελευθερίας έκφρασης, καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία εμμέσως υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Ο τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι κατάργησε την αυτονομία της Καταλονίας και επέβαλε ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής Δικαιοσύνης.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι», είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Την εντολή για τις εφόδους και τις συλλήψεις, έδωσε η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σε εφαρμογή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.Ο ραχόι υπεραμύνθηκε των επιλογών του, υποστηρίζοντας ότι είναι μετριοπαθείς.

 «Ντε φάκτο κατάργηση της αυτονομίας»

 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατάργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο κ. Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για ολοκληρωτισμό και για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο twitter ο Τζόρντι Σάντσες, πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματα της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). «Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

H Mπαρτσελόνα υπέρ του δημοψηφίσματος, κατά των συλλήψεων

Η δημοφιλής ομάδα της Καταλονίας, με ανακοίνωσ’ή της, παίρνει θέση στα όσα συμβαίνουν, καταδικάζει τις πράξεις βίας και υπερασπίζεται την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως πράξη δημοκρατίας , ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού.  «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και δικαιώματος στην αυτοδιάθεση», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει την στήριξή της στα πρόσωπα, τις οντότητες και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», εξηγεί η διοίκησή της στην ανακοίνωση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζει πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παραδειγματικός».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here