Δεύτερο γηροκομείο με οξύ πρόβλημα -Θετικοί στον ιό 15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι

Είκοσι δύο άτομα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, οι 15 από τους οποίους δυστυχώς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή στους φιλοξενουμένους.

Οι ηλικιωμένοι εικάζεται ότι προσεβλήθησαν όπως και στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι,  από εργαζόμενο, αφού 20 μέρες τώρα δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών. Από το προσωπικό έχουν βρεθεί θετικά επτά άτομα.

Το εν λόγω γηροκομείο είναι το δεύτερο που λειτούργησε ως εστία μετάδοσης στην πόλη.

Από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι έχουν προσβληθεί 33 ηλικιωμένοι και οι 6 από αυτούς υπέκυψαν ήδη -ο 6ος χτες το βράδυ.

Η χαλάρωση και η περίφημη ατομική ευθύνη

Τα κρουσματα οφείλονται στη γενική χαλάρωση που επικράτησε με τις ευλογίες της κυβέρνησης για το περίφημο άνοιγμα στον τουρισμό και στο γεγονός ότι οι μάσκες ήταν υπό διωγμό από την πολιτεία σταθερά, σαν εργαλείο του σατανά. Οι μάσκες αίφνης έγιναν σωτήριες μόνον όταν τα κρουσματα αυξήθηκαν αλματωδώς, αλλά και πάλι η υποχρέωση για χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους με ευπαθείς, ακόμα δεν έχει γενικευθεί.

Εάν οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία υποχρεούνταν να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και κυρίως όταν έμπαιναν σε δωμάτια ασθενών ή σε κοινόχρηστους με τους ηλικιωμένους χώρους (π.χ. τραπεζαρίες), το κακό με το Ασβεστοχώρι και τώρα με τον Εύοσμο, θα είχε αποτραπεί. Γιατί ακόμα κι αν ένας  τρόφιμος ήταν ο αρχικός φορέας, όπως  υποστηρίζει το γηροκομείο, αυτός δεν θα είχε μεταδώσει το πρόβλημα αστραπιαία σε 6 εργαζομένους και σε άλλους 14 ηλικιωμένους, αν το προσωπικό φορούσε μάσκες.

Τι υποστηρίζει το γηροκομείο

Η διεύθυνση του γηροκομείου αποδίδει τον πρόβλημα σε ηλικιωμένο που έπρεπε να πάει  για εξετάσεις σε εξωτερικό γιατρό. Θεωρεί ότι εκεί κόλλησε ο ηλικιωμένος και ότι μετέφερε το πρόβλημα στη μονάδα. Η διοίκηση της μονάδας αντιλήφθηκε ότι κάποιοι ηλικιωμένοι παρουσίασαν συμπτώματα και ζήτησε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσει τεστ  στους διαμένοντες αλλά και στο προσωπικό. Έτσι εντοπίστηκαν τα πρώτα 12 άτομα και στην πορεία τα κρουσματα έγιναν 22.

Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος ήταν η «αιτία της διασποράς» και όχι κάποιος εργαζόμενος, και  πάλι ανακύπτουν ερωτηματικά, για το θέμα της μεταφοράς ευάλωτου τροφίμου σε εξωτερικά ιατρεία χωρίς τη λήψη επαρκών μέτρων, αφ΄ης στιγμής είχε ήδη απαγορευθεί η επίσκεψη συγγενών στο γηροκομείο και είχαν πλέον γενικευθεί αυστηρά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here