Σύνοδος ΕΕ: Οι θέσεις Τσίπρα, η πρόσκληση σε Ολάντ, ο φόβος της Λεπέν

 

Την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να συγκεντρώνει η υποψηφιότητα της Λεπέν εξέφρασε μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό αποτυπώνει την δυσαρέσκεια των πολιτών για τη σημερινή Ευρώπη.  «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Φρ. Ολάντ, να επισκεφθεί την Ελλάδα όποτε θέλει το καλοκαίρι για να ξεκουρασθεί πρόταση που αποδέχθηκε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για το σωστό σήμα που έδωσε τηλεφωνώντας την επόμενη των εκλογών στον Εμμ. Μακρόν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:

Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit τόνισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωση ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιελίου και τα αποτελέσματα αυτής, δεν δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για εντός της ΕΕ καθώς και για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά περί το 40% και υπογράμμισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε: «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη». Υπενθύμισε δε τα ποιοτικά στοιχεία της γαλλικής ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οποία ούτε οι ψηφοφόροι του Μακρόν δεν επιδοκιμάζουν την σημερινή Ευρώπη.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Στη συνομιλία προσήλθε στη συνέχεια και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε να επισκεφθεί ιδιωτικά και με μεγαλύτερη άνεση την Ελλάδα το καλοκαίρι . «Φρανσουά, έχεις ανοικτή πρόσκληση να έρθεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε θέλεις, να ξεκουραστείς».

«Ωραία ιδέα. Τώρα που θα έχω χρόνο θα έρθω ένα μήνα Ελλάδα και ένα Πορτογαλία» , απάντησε χαριτολογώντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε στην τοποθέτησή του τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του και ιδιαίτερα για τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για την τελευταία παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο ως Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που έδωσε το σωστό σήμα τηλεφωνώντας στον Εμ. Μακρόν το αμέσως επόμενο πρωί της εκλογής του και πρόσθεσε πως το ίδιο σωστό σήμα έδωσε και το Γαλλικό ΚΚ.

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα πρότεινε να κληθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Εμ. Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής «από τα δεξιά» όπως συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής «από τα αριστερά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here