Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια του ΣΕΒ-Εχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. 

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι της υπαγορεύουν την πολιτική αυτή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση «έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας». Πρόσθεσε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη «ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ».

Σημείωσε ότι σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο «έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγματεύεται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης».

Αλέξης Τσίπρας Χαλκίδα Εύβοια ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα, έκανε λόγο για προσχηματική διαφωνία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας, τον οποίον κατηγόρησε ως «υπερασπιστή των συμφερόντων μίας ολιγαρχίας» και «ως άνθρωπο που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες». «Τώρα διαβάζω ότι ο ΣΕΒ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη για να το παίξουν ότι διαφωνούν» τόνισε. Υπογράμμισε ότι όμως «όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας είπε στους εργαζόμενους πως «είμαστε εδώ γιατί συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τις θέσεις εργασίας, για τη δουλειά σας, για την επόμενη μέρα».

Χαρακτήρισε «νόμο έκτρωμα» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο όπως τόνισε «καταργούν τις συλλογικές και θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις, καταργούν το 8ωρο, μειώνουν τους μισθούς και απαξιώνουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζοντας ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας». «Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή -που καταργεί το 8ωρο -μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικοτητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπργμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη- είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας», σημείωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here