Β. Μακεδονία: Αλλάζουν όνομα πινακίδες, κρατικές ιστοσελίδες, επίσημα έγγραφα, αλλά και το κόμμα του Ζάεφ

Αναρτήθηκε το μεσημέρι στο συνοριακό σταθμότ ων Ευζώνων, η πινακίδα με το νέο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, αντί της παλαιάς που ανέγραφε σκέτο Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η αλλαγή του ονόματος στις πινακίδες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο συνοριακό σταθμό μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας άλλαξαν με άμεσες διαδικασίες καθώς, όπως εξηγούσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διερχόμενος πολίτης της γειτονικής χώρας, «όσο πιο άμεσα γίνει η αλλαγή τόσο πιο εύκολα θα συνηθίσουμε όλοι το νέο όνομα».

Εκτός από την επίσημη αλλαγή ονομασίας του γειτονικού κράτους σε Β. Μακεδονία, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Τρίτη,αλλάζει όνομα και το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ . Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές από την αρχή της εβδομάδας και σταδιακά το «Βόρεια Μακεδονία» μπαίνει σε επίσημα κτίρια, αγάλματα, ταμπέλες και διαβατήρια.

Επίσης, το σημερινό «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της «Μακεδονίας» όπως ονομάζεται το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ θα αλλάξει ονομασία και τα δύο επικρατέστερα ονόματα είναι  Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) ή απλώς, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDS).

Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα «Νεζαβίσεν», η αλλαγή του ονόματος του κόμματος θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο, ωστόσο, μέλη του δεν αποκλείουν τη λήψη απόφασης κατά το προσεχές Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Στο Συνέδριο θα επιλεγεί και ο υποψήφιος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.

Ήδη το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετονομάστηκε η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων.

Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο Υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη «NMK» (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here