Τσακαλώτος: Θετική η έκθεση της Κομισιόν-Εγκαιρα όλα τα προαπαιτούμενα-Δεν είναι πιθανό να έρθει η ΝΔ στην εξουσία

Θετική εκτίμησε πως θα είναι η έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα μας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συναίνεση στο ζήτημα των πλεονασμάτων.Στην πρόβλεψη πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα θα είναι θετική προχώρησε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαιώνοντας παράλληλα για έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

 

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο ότι η Αθήνα είναι πίσω στο χρονοδιάγραμμα και κινδυνεύει να μην πάρει τα 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τον επόμενο μήνα, όταν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν.

«Υπάρχουν ένα ή δύο πράγματα που πρέπει να περάσουν από το Κοινοβούλιο» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εναπομείναντα προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το οποίο τέλειωσε πριν έξι μήνες. «Η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι κάτι περισσότερο από ένα θέμα χρημάτων είναι ζήτημα αξιοπιστία» σχολίασε.

Όπως είπε ο υπουργός, το κυριότερο ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σύστημα, που θα επέτρεψε στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα ποσά αλλά και τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τόνισε την ανάγκη για συναίνεση στα πλεονάσματα

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συναίνεση στο θέμα των πλεονασμάτων λέγοντας το εξής

«Θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα αυτό πέρα από το πολιτικό χάσμα. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ειδικά για μία χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι για το οποίο έπρεπε να διαφωνούμε. Θα έπρεπε να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημά της από την άνοδο της ακροδεξιάς και των δυνάμεων του λαϊκισμού πως οι τόσο υψηλοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο προς τα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

«Δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Και θα ήταν καλό αν είχε μια λιγότερο συγκρουσιακή διάθεση ώστε να μπορούσαμε να έχουμε συναίνεση σε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε.

Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη Ν.Δ. στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν αυτή εκλεγεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι δεν «θα αλλάζαμε την θέση μας μόνο επειδή η Ν.Δ. θα βρίσκονταν στην εξουσία. Δεν είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία.

»Στην απίθανη και ατυχή όμως περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία, αν αυτό φυσικά ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε. Αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους» είπε για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σοβαρή απάντηση από την Ν.Δ. από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here