Τι θα πεί στο Ταλίν ο Αλ. Τσίπρας για το μέλλον της Ευρώπης-Συνάντηση με Μέρκελ

 

Τέσσερις ημέρες μετά τις γερμαονικές εκλογές, οι ευρωπαίοι ηγέτες ταξιδεύοπυν στο μακρινό Ταλίν της Εσθονίας, για την σύνοδο κορυφής που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συζητήσεις και με την γερμανίδα καγκελάριο στον απόηχο των γερμανικών εκλογών και της μετακίνησης του Β. Σόπιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στη προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Η νέα αρχιτεκτονική της Ένωσης έχει μπει στην ημρήσια διάταξη με έμφαση κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν που ζητά την επανίδρυση της Εε στη βάση μιας νέας ευρωπαικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες απέδειξαν ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει άλλωστε πως η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη, και όχι στη λιτότητα, καθώς και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος θα υπογραμμίσει τις θέσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Η άνοδος των ακροδεξιών ξενοφοβικών κομμάτων σε όλη την Ερυρώπη θέτει μετ΄επιτάσεως το θέμα της αναδιοργάνωσης της Ευρώπης.

Στη σύνοδο δεν αποκλείεται επίσης να τεθεί το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αύριο, Παρασκευή, η σύνοδος θα έχει ως θέμα την ψηφιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες πριν από την πτήση του ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχτεί στο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο παλάτι Euxinograd στη Βάρνα της Βουλγαρίας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here