Στο «ψυγείο» η χώρα-ΕΜΥ: Ενταση χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Παρασκευής-Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Πρόσκαιρη ύφεση μεταξύ της κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που έφερε το πολικό κύμα ψύχους, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι ψυχρές μάζες θα κινηθούν ΝΑ και θα εντείνουν τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι. Παράλληλα προβλέπεται παγετός ο οποίος θα είναι τοπικά ολικός στα Βορειοδυτικά της χώρας.

Στην Αττική, το θερμόμετρο δείχνει υπό το μηδέν στην Πάρνηθα, ενώ κλειστή είναι και πάλι η λεωφόρος Πάρνηθας.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Επαρχιακή Οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.

Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων , προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Έντονη χιονόπτωση στην Λαμία

Από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης πυκνό χιόνι πέφτει στην περιοχή της Λαμίας.

Καιρός: Στα λευκά η Ελλάδα από την

Η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια που παρά τη βροχή που προηγήθηκε τη νύχτα, ήδη η χιονόστρωση είναι εντυπωσιακή στη Βόρεια Λαμία, ενώ τις επόμενες ώρες θα καλυφθεί και το κέντρο.

Καιρός: Στα λευκά η Ελλάδα από την

Το περισσότερο χιόνι έχει πέσει από τα Γαλανέικα και πάνω, όπου το έχει στρώσει για τα καλά από νωρίς το πρωί.

Βοιωτία: 2 επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό παιδιών και εγκύου

Με επιτυχία στέφθηκαν δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού το βράδυ της Τετάρτης από τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στον Παρνασσό.

Εννιά παιδιά με τους γονείς τους είχαν αποκλειστεί από τους τεράστιους όγκους χιονιού στις κατασκηνώσεις του Δήμου Δελφών στην περιοχή Κρόκι.

Το σημείο ήταν ευκολότερα προσεγγίσιμο, από την πλευρά της Βοιωτίας.

Τα συνεργεία πολιτικής προστασίας του νομού κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή και να μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους εκδρομείς της πρωτοχρονιάς σε ασφαλές σημείο.

Η δεύτερη επιχείρηση αφορούσε σε χιονοδρόμους ορειβάτες οι οποίοι βρίσκονταν στο ορεινό καταφύγιο του Αθηναϊκού Ομίλου.

Καιρός: Στα λευκά η Ελλάδα από την

 

Μακεδονία

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Ήπειρος: 35 μηχανήματα στους δρόμους

Με τις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου να έχουν ντυθεί στα λευκά ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν δεν είχαν ιδιαίτερη ένταση και μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού έχουν δεχθεί χωριά της Δωδώνης και της Παραμυθιάς!! Ελαφρώς στα λευκά και η πόλη των Ιωαννίνων! Από νωρίς το πρωί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει «επιστρατεύσει» 35 μηχανήματα για τον αποχιονισμό και την ρίψη αλατιού.

Σημειώνεται ότι στην εθνική οδό Ιωαννίνων Κακαβιάς έχει απαγορευθεί η κίνηση βαρέων οχημάτων κι αυτό γιατί δημιουργήθηκαν προβλήματα στην περιοχή της Ασφάκας και σε άλλα σημεία από νταλίκες που κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύσκεψη υπό τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Συντονιστική σύσκεψη φορέων πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3/1, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη. Σκοπός ήταν ο συντονισμός της δράσης και η αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα στον τομέα αρμοδιότητάς του, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των πιο πρόσφατων μετεωρολογικών στοιχείων πρόβλεψης από τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρο Κολυδά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Υποδομών & Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Φωτεινή Παντώρα.

Λόγω της διάρκειας των καιρικών φαινομένων που προβλέπονται, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί καθώς και να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσπελασιμότητα του οδικού δικτύου και στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ για τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Θερμαινόμενοι χώροι

Σημειώνεται ότι ανοιχτές θα μείνουν αρκετές θερμαινόμενες αίθουσες, που ανήκουν σε δήμους και φορείς. Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των άστεγων έχει ανοίξει ο δήμος Αθηναίων, στην οδό Σοφοκλέους 66.  Στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, θα είναι προσβάσιμοι οι χώροι του 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ στη Γρ. Λαμπράκη 42, και του 6ου παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η στην οδό Στεφάνου Νούκα 10, στην περιοχή Χαριλάου. Τα παραρτήματα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες είναι το υπνωτήριο Αστέγων στην Ανδρέου Γεωργίου 13 (από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 το πρωί της επόμενης μέρας) και το ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων  στην οδό Μοναστηρίου 62 (από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ).

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής είναι αναρτημένοι οι θερμαινόμενοι χώροι φιλοξενίας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτοί έχουν κοινοποιηθεί από όλους τους δήμους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here