Οταν ο όψιμος «Μακεδονομάχος» Κ. Καραμανλής, παρέδιδε στον Μπους σκέτο το όνομα «Μακεδονία»-Αποκάλυψη επιστολής από το Documento

Επιστολή της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή προς τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους τζούνιορ, με την οποία φέρεται να τάσσεται υπέρ της λύσης του Σκοπιανού με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. δημοσιεύει Το «Ντοκουμέντο» της Κυριακής.

Με την επιστολή αυτή καταρρίπτεται η πρόσφατη επιχειρηματολογία του πρώην πρωθυπουργού, που εμφανίσθηκε περίπου ως όψιμος «Μακεδονομάχος»,αλλά και η όλη απαράδεκτη, στάση της ΝΔ που επέλεξε την εθνολαικίστικη γραμμή με κορώνες για «προδοτική και εθνικά επιζήμια συμφωνία», στην προσπάθεια της να καρπωθεί ψήφους από τα ακραία στοιχεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο προς «την αυτού εξοχότητα Γ. Μπους» στις 8 Απριλίου του 2005. Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για όσα προβλέπει το σχέδιο του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έχει κατατεθεί ως προσχέδιο απόφασης.

Ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται ο ίδιος επί του προσχεδίου και εκ των πραγμάτων εκφράζει την άποψη της ελληνικής πλευράς. Τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέρα από το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο είναι αποκαλυπτικό, έχει σημασία ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις που κατοχυρώνουν το όνομα Μακεδονία για τους γείτονες, να προκαταλάβει δηλαδή την ελληνική θέση χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ενημέρωση και συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Τι είπε προχθές ο Καραμανλής

«Για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ορθώς την καταψηφίσαμε. Λυπάμαι όμως γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο που κατακτήθηκε το 2008. Και το πετύχαμε με βαρύ κόστος, πολιτικό, παραταξιακό και προσωπικό. Έπρεπε και μπορούσαμε ως χώρα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε πολύ περισσότερα«, είχε πεί πριν λίγες μέρες στο Βελίδειο, ο κ. Καραμανλής.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, είτε με γραπτή δήλωση το απόγευμα, είτε με την προεκλογική ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ενοχληθεί με την στάση του κ. Καραναλή το τελευταίο διάστημα καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιείται υπέρ του κ. Μητσοτάκη για νίκη-αυτοδυναμία της ΝΔ, με επιχειρήματα που αφορούν και το Μακεδονικό, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ θα καλέσει τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ηδη από την συζήτηση της Συμφωνία των πρεσπών στη Βουλή, με δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουγό Εξωτερικών την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, είχε αποδεχθεί σε έγγραφο της, την παραπάνω ονομασία, η οποία πόρρω απέχει από όσα λέει και οδύρεται σήμερα ο κ. Καραναλής.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here