Ο Βαρδινογιάννης απέκτησε μετά το STAR και τον έλεγχο του ALPHA-Tι γίνεται με τις άδειες; Τι λέει το ΕΣΡ για την συγκέντρωση μιντιακής εξουσίας;

Νέα δεδομένα αλλά και πολλά ερωτήματα για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την αδειοδότηση των καναλιών, προκαλεί η απόκτηση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA  από τον όμιλο Βαρδινογιάννη που  ελέγχει ηδη το STAR. Το ΕΣΡ καλείται πλέον να τοποθετηθεί επι του θέματος, καθώς βρίσκεται προ των πυλών μια άνευ προηγουμένου, συγκέντρωση μιντιακής εξουσίας και ελέγχου της τηλεοπτικής ενηέρωσης από λίγους, πανίσχυρους οικονομικά ομίλους.

Αδειες πήραν οι εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, ΣΚΑΪ, Star και Epsilon TV που μετονομάτηκε σε Open. Οι άδειες αυτές χορηγήθηκαν σε συγκεκριμένες εταιρείες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η μεταβίβαση εταιρειών, αλλοιώνει πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο και δημιουργεί νέο υπόστρωμα πολιτικομιντιακής διαπλοκής.

Η εταιρία του Βαγγέλη Μαρινάκη κατέθεσε αίτηση στα γραφεία του ΕΣΡ για μια από τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, που έμειναν αδιάθετες στο προηγούμενο διαγωνισμό. Η σχετική προκήρυξη από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα γίνει εντός των ημερών. Και θα αφορά και τις δύο αδιάθετες άδειες, όχι τη μία μόνο που ζητάει ο κ.Μαρινάκης.

Η Άλτερ Έγκο Α.Ε., στο όνομα της οποίας κατατέθηκε η αίτηση, λειτουργεί ήδη μέσα από το in.gr το IN TV, προβάλλοντας δελτία ειδήσεων, βίντεο με σχόλια από συντάκτες του Βήματος και των Νέων αλλά και έκτακτες εκπομπές, όπως έγινε με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Η ανακοίνωση της μεταβίβασης του ALPHA

Τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA (50% συν δυο μετοχές) αλλά και των ραδιοφώνων του ομίλου αποκτά η MOTOR OIL, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας SEILLA ENTERPRISES LIMITED.

Υπενθυμίζεται πως στον όμιλο Βαρδινογιάννη ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η MOTOR OIL, η κατά 100% θυγατρική της κυπριακή εταιρεία SEILLA ENTERPRISES LIMITED σύναψε με την κυπριακή εταιρεία ALPHA MEDIA GROUP LIMITED, την κυπριακή εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED, την κυπριακή εταιρεία SIXOMEN LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά το ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018.

Με το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό συμφωνείται η απόκτηση κοινού ελέγχου επί των εταιρειών:

  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA)
  • ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 στην Αττική ) και
  • ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96.5 στην Θεσσαλονίκη) μέσω των κατωτέρω ενεργειών:

1. Η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει στην ALPHA MEDIA GROUP LIMITED 21.477.000 ευρώ για την απόκτηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της NEVINE HOLDINGS LIMITED κατά ποσό 23.000.000 ευρώ, ως εξής:

  • η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 11.477.000 ευρώ και
  • η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει 11.523.000 ευρώ.

Στην συνέχεια η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα καταβάλλει το ποσόν των 23.000.000 ευρώ προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών: ΑΛΦΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

Παράλληλα, η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 6.580.000 ευρώ για εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε

2. Κατόπιν των ως άνω μεταβιβάσεων και αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιρειών, η μετοχική σύνθεση τους θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στην εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED:

  • η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα κατέχει 1.002 ονομαστικές μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφου 2 εκ των ανωτέρω μετοχών θα εκχωρηθούν προσωπικά στον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.
  • η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα κατέχει 998 ονομαστικές μετοχές.

Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα είναι κύριος μετοχών ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ. Εκάστη εκ των ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα έχει μετοχές ποσοστού 24,95% της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε..

Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα κατέχει το 99,95% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΑΕ και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

3. Η διοίκηση των εταιρειών NEVINE HOLDINGS LIMITED, ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά για όσο διάστημα το ποσοστό της ALPHA MEDIA GROUP LIMITED στην ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε υπερβαίνει το 33,4%. Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED.

Ως αποτέλεσμα των ως άνω συναλλαγών ο έλεγχος των ως άνω εταιρειών θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

Όπως τονίζει η Motor Oil, η ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών εξαρτάται από την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων ανταγωνισμού.

Τι ανακοίνωσε ο Alpha

Από την πλευρά της η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED (AMG) ανακοίνωσε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την SEILLA ENTERPRISES LIMITED (100% θυγατρική της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ(ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.) ούτως ώστε να συμμετέχουν απευθείας και μέσω κοινής εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. («ALPHA») ύψους 19,9 εκατ. Ευρώ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ALPHA, «μέσω της νέας μετοχικής του σύνθεσης και της στρατηγικής συμμαχίας της SEILLA ENTERPRISES LIMITED και της AMG, ο ALPHA ενισχύεται και βάζει τις βάσεις για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχέδιο στην Ελληνική Τηλεόραση. Με αυτά τα δεδομένα θα παραμείνει πρωταγωνιστής και τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, προσφέροντας στον Έλληνα τηλεθεατή ποιοτικό πρόγραμμα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής που εξαρτάται από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την εισροή επιπλέον χρηματοδότησης προς διευθέτηση ήδη υφιστάμενων απαιτήσεών του, ο ALPHA θα ενισχυθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 29,6 εκατ. ευρώ, τα  οποία θα χρησιμοποιήσει για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεών του στην Παλλήνη Αττικής, για την ενίσχυση των επενδύσεών του στο πρόγραμμα και κυρίως στον τομέα της μυθοπλασίας, και για τη μείωση των υποχρεώσεών του.

Τονίζεται, δε, ότι η διοίκηση του ALPHA, θα ασκείται από κοινού από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here