Τσίπρας από Ζαγορά Πηλίου: Ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών με μειώσεις στο φόρο συνεταιρισμών, στο ρεύμα και το κόστος φαρμάκων και λιπασμάτων-Αλλάζει ο ΕΛΓΑ

Μέτρα για πιο δίκαιη φορολογία και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον πρότυπο αγροτικό συνεταιρισμό Ζαγορίν στην Ζαγορά του Πηλίου.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την εισαγωγή ενός αντικειμενικού τεκμαρτού μεικτού συστήματος φορολόγησης, που θα λαμβάνει υπόψη και τοπικές ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών και περιορισμό του κόστους παραγωγής.

«Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, θα προχωρήσουμε στη μείωση του κόστους και των κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων. Θα μειώσουμε επίσης το κόστος των λιπασμάτων ενώ θα προχωρήσουμε και στη μείωση και της τιμής του αγροτικού πετρελαίου.

Σχετικά με την ασφάλιση της παραγωγής, αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στην ουσία και τη φιλοσοφία του, προκειμένου να καταστήσει τον Οργανισμό περισσότερο Αλληλέγγυο, Δημόσιο και Κοινωνικά Δίκαιο. Ο παραγωγός θα έχει τον οργανισμό δίπλα του την ώρα που τον έχει ανάγκη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τις νέες συνθήκες καλλιέργειας και τα νέα δεδομένα της εποχής.

Και τέλος, καθιερώνουμε προκαταβολή αποζημιώσεων με εγγύηση τις αγροτικές ενισχύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για τον τόπο μας. Η μεταμνημονιακή εποχή. Τώρα που μπορούμε να κυβερνάμε με τα χέρια όχι δεμένα πίσω από την πλάτη, αλλά να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε. Έχουμε βεβαίως δεσμεύσεις δημοσιονομικές που έχουμε αποδείξει ότι μπορούν να υλοποιούνται και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πίτα για να την μοιράσουμε δίκαια σε όλους. Να μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά στο πως θα παράξουμε νέο πλούτο, πως θα αυξηθούν οι εξαγωγές άρα και το εισόδημα του μέσου αγρότη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Το κρίσιμο δίλημμα που υπάρχει μπροστά μας είναι εάν η χώρα θα οδηγηθεί προς τα μπρος με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους όχι μόνο για τους επιτήδειους τους κολλητούς και τους κουμπάρους, όπως ήταν κατά το παρελθόν, ή θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να ξέρετε πως ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι θα συνεχισθεί. Φθάσαμε ως εδώ με μεγάλες δυσκολίες. Όμως, εάν κάποιοι επιχειρήσουν ανατροπή, μην έχουμε δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ξανακυλήσουμε στις μαύρες μέρες που έζησε η μεσαία τάξη οι μη προνομιούχοι και κυρίως οι αγρότες και οι αγρότισσες από το 2010, έως το 2015, και που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Από τη μια μεριά, υπάρχει ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης και στον αντίποδα υπάρχει ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερων προτάσεων, που τις έχουμε γνωρίσει κατά το παρελθόν, όπως οι προτάσεις περικοπής της χρηματοδότησης για την ΚΑΠ απαιτούμε και εγώ προσωπικά ζήτησα την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, πραγματοποιεί από το μεσημέρι περιοδεία στη Μαγνησία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλή. Στις 20.30 ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου. 1 άτομο

 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και το δημαρχείο της ιστορικής κωμόπολης όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

Ο πρωθυπουργός περιδιαβαίνοντας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», δοκίμασε τα υπέροχα μήλα τοπικής παραγωγής, χαιρέτισε όλους τους εργαζόμενους , ενώ βγαίνοντας έξω από τον Συνεταιρισμό σταμάτησε και ενημερώθηκε για το μνημείο των συνεταιριστών που ξεκίνησαν την προσπάθειά τους πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Στο δημαρχείο της Ζαγοράς ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα της περιοχής που εστιάζονται στην δύσκολη πρόσβαση λόγω του ορεινού του εδάφους, στην παραγωγή των προϊόντων που η τιμή τους «παίζει» ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά για τον τουρισμό που δείχνει μία δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.

Από πλευράς δημάρχου έγινε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να ξανάρθει στην Ζαγορά για διακοπές και ξεκούραση, μέσα στο ειδυλλιακό και καταπράσινο περιβάλλον, μια ιδέα-πρόσκληση που ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε και υποσχέθηκε να έρθει με την οικογένειά του.

Ο πρωθυπουργός επίσης εντυπωσιάσθηκε από την ομορφιά της Ζαγοράς και του Πηλίου και εξέφρασε την χαρά που είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται την ιστορική κωμόπολη, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 ή το 1915, αφού οι γνώμες διίστανται.

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με μέλη της κυβέρνησης απόλαυσε τις τοπικές σπεσιαλιτέ και δοκίμασε για πρώτη φορά τα τσιτσίραβλα του Πηλίου, μαζί με σπετζοφάι.

Στην Ζαγορά του Πηλίου ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη,Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου και οι βουλευτές Αλέξης Μεικόπουλος και Μάκης Μπαλλής

 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here