Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Αθήνας-«Γκριζάρει» περιοχές και στον Εβρο-Τα σύνορα άλλαξαν από το 1926

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταρρίπτει τα όσα από το πρωί υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο, αναφέροντας ότι η Ελλάδα στη προσπάθεια της να τοποθετήσει φράχτη παραβίασε τα σύνορα και η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Η ανακοίνωση

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι αναφέρει πως «η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα…

«Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του (ΕΡΑ), είχε δηλώσει πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν», ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Δένδιας και το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες στη θέση Μελισσοκομείο, τονίζοντας επίσης πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here