Ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Τι περιλαμβάνει-Εκτός δημοσίου οι κληρικοί-Ιδρύεται Ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει:

 • Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείτεται της αξίας της.
 • Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως ένα ευρείας έννοιας αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία
 • Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από τα μητρώα.
 • Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλει ετησίως στην Εκκλησία ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
 • Η Εκκλησία παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία
 • Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία η οποία θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών
 • Πιθανή επιλογή για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της επιδότησης
 • Ελληνικό Δημόσιο και Εκκλησία αποφασίζουν για τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας
 • Το Ταμείο θα έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη θα ορίζονται από την Εκκλησία, δύο μέλη από την κυβέρνηση και ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού
 • Το Ταμείο αξιοποίησης θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακό στοιχείο που η ίδια η Εκκλησία θα θελήσει να συμπεριλάβει
 • Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο ελληνικό δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδας
 • Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους μητροπόλεων και αμφισβητούμενων περιουσιών
 • Η ήδη συσταθείσα εταιρεία αξιοποίησης εντάσσεται στο ταμείο
 • Οι παραπάνω δεσμεύσεις θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο ‘Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.
Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα.

Η επίσκεψη στο Μαξίμου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 17.53 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

Από τις 18.00 ξεκίνησε η συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here