Ηχηρά μηνύματα Μακρόν: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας-Ο Τσίπρας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά τις πιέσεις για Grexit

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ηχηρά μηνύματα τόσο προς την ΕΕ και τη Γερμανία, όσο και προς το εσωτερικό της χώρας έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατά την αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Οπως τόνισε με έμφαση η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας ενώ είπε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί πάντα ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη παρά τις πιέσεις για το αντίθετο.

Η τελευταία αυτή φράση τελειώνει οριστικά ατ σενάρια περί Grexit που προωθούσε και ίσως κρατά στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Β. Σόιμπλε. παράλληλα, φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και όλη την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, που επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα με την περίοδο Βαρουφάκη και τον δήθεν σχέδιο περί αποχώρησης από το ευρώ.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε ευθέως υπέρ μιας ισχυρής οικονομικά Ευρώπης αλλά με διατήρηση και ενίσχυση των κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο.

«Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι καλή, θα πρέπει αν προκύψει μία παρόμοια κρίση όπως της Ελλάδας να μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται θάρρος η Ευρωζώνη και κοινή φιλοδοξία, τόνισε.

«Χρειάζεται να ξαναεγίνουμε φιλόδοξοι. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη αν κάποιοι αμφισβητούν τις βασικές αρχές. Θα πρέπει αν δείξουμε τόλμη προασπιζόμενοι τις αρχές μας. Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ισχύ με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κεκτημένα. Η Ευρώπη που συνεχίζει την καταστροφή των κεκτημένων δικαιωμάτων να μην οδηγήσει στον χαμό. Θα υποβάλω προτάσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here