Απειλούν την Κύπρο μετά την μερική άρση του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπρο.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Γιατί ήρθη και γιατί είχε επιβληθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Η νομοθεσία East Med Act, που εγκρίθηκε πέρσι από τον Αμερικανό πρόεδρο, εστιάζει στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Η προσδοκία είναι ότι θα μετατρέψει την τριμερή ενεργειακή συνεργασία σε μια πραγματική 3+1 με τις ΗΠΑ στο πεδίο της ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο της τριμερούς (συν ΗΠΑ) οι Αμερικανοί ήραν μερικώς το εμπάργκο όπλων. Και γιατί φυσικά συνεχίζεται ο στρατηγικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τη Ρωσία και η στρατηγική επιθυμία των Αμερικανών  να περιορίσουν τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή. Προχτές αποφάσισαν να άρουν το εμπάργκο, γιατί στο πλαίσιο του East Med Act προβλέπεται όχι μόνον ενεργειακή, αλλά και «αμυντική συνεργασία».

Το εμπάργκο των Αμερικανών αλλά και των Βρετανών υποτίθεται ότι θα προήγαγε την επανένωση και την ασφάλεια στην περιοχή. Όμως δούλεψε υπέρ της Τουρκίας, γατί ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν απέσυρε τίποτα από τα κατεχόμενα ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία στερήθηκε εξοπλισμού από πολλές χώρες στις οποίες αποτάθηκε και της αρνήθηκαν.

Το εμπάργκο όπλων όμως, το ξεκίνησε πρώτη η Βρετανία για να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι. Και στο πλαίσιο αυτό προέβαινε διακριτικά και διπλωματικά προς διάφορες άλλες χώρες οι οποίες δέχονταν να συμβαδίζουν με τις υποδείξεις της και να αρνούνται και αυτές εξοπλισμούς προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον Οκτώβριο του 1982  έλαβε χώρα η πρώτη μεγάλη παρέλαση της Εθνικής Φρουράς στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1973 και οι Βρετανοί ενοχληθηκαν για τα όπλα που είχε πάρει η Κύπρος από τη Βραζιλία.

Το Φόρειν ΄Οφις θεωρούσε την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Κύπρο πολύ ευαίσθητο θέμα. Η γενική τους πρακτική ήταν να μην προμηθεύουν με όπλα την Εθνική Φρουρά και να εγκρίνουν μόνο πωλήσεις ανταλλακτικών και βοηθητικών εξοπλισμών για να μην ενοχληθεί η Τουρκια και οι Τουρκοκυπριοι παρά το γεγονός ότι τα κατεχόμενα ήταν απείρως ισχυρότερα στρατωτικά την εποχή εκείνη.

Τον Αύγουστο του 1983 η Κυπριακή Κυβέρνηση αποτάθηκε στην βρετανική εταιρία Miltrain Limited και ζήτησε τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες για θέματα που σχετίζονταν με στρατιωτική εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς. Η εταιρία αποτάθηκε στο Φόρειν ΄Οφις και ζήτησε την σχετική πολιτική εξουσιοδότηση, αλλά η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την αίτηση με τη δικαιολογία ότι « η κατάσταση στο νησί ήταν πολύ ευαίσθητη γι΄αυτούς για να αναμειχθούν σε κάτι τέτοιο».

Τον Δεκέμβριο του 1983 η εταιρία Westland Helicopters Ltd ζήτησε άδεια από το Φόρειν ΄Οφις να πωλήσει ελικόπτερα Westland στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η τελευταία τα προόριζε για χρήση της Κυπριακής Αστυνομίας. ΄Ομως και πάλιν το Φόρειν Όφις απέρριψε κατηγορητικά την αίτηση της Κ.Δ για πολιτικούς λόγους.

Η μόνιμη αιτιολογία ήταν πως μετά την μονομερή ανακήρυξη του Ντενκτάς, ζητούσαν από τους Τούρκους να προβούν σε κίνηση καλής θέλησης μειώνοντας  τον αριθμό των στρατευμάτων τους και παράλληλα αποθάρρυναν  τους Έλληνες από το να αυξήσουν τα δικά τους στρατεύματα στο νησί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here