Paradise Papers: 13,5 εκ. έγγραφα για δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους-Υπουργοί του Τραμπ, φίλοι του Τριντό, η βασίλισσα Ελισάβετ, Nike, Apple, στη λίστα

Ενας όμορφος, παραδεισένιος κόσμος, μαύρου κρυμμένου χρήματος αποκαλύπτεται από τα 13,5 εκ. έγγραφα των Paradise Papers. Στα έγγραφα αυτά, αποκαλύπτεται ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν στείλει χρήματα ή έχουν δεχθεί χρηματοδοτήσεις μέσω των offshore  εταιρειών, είναι ένας μεγάλος κύκλος προσώπων του περιβάλλοντος Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ Wilbur L. Ross που πήρε εκατομμύρια δολάρια από εταιρεία φίλων του Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ένας στενός φίλος και συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, εταιρείες και στελέχη της Nike, της Apple. Επίσης καταδεικνύεται ότι ρωσικά χρήματα, ύψους 191  εκ. δολαρίων, επενδύθηκαν σε twitter και Gazprom και εμμέσως στο Facebook, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την άσκηση ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές.

Ενα μέρος από έγγραφα προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.Τα έγγραφα αυτά αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), που είχε επεξεργαστεί και τα Panama Papares και όπως προκύπτει, περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και κάποια πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Tα έγγραφα δείχνουν τους άπειρους τρόπους με τους οποίους εταιρείες και πρόσωπα έχουν καταφέρει να φοροδιαφύγουν ή να αποκρύψουν από την εφορία μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι διαρροές προέρχονται από την εταιρεία Appleby Global με έδρα τις Βερμούδες. Στα αρχεία έχουν βρεθεί μια σειρά συνεργατών του αμερικανού προέδρου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Sheldon Adelson και αρκετοί άλλοι

Οπως αποκαλύπτεται, ο υπουργός εμπορίου στη κυβέρνηση Τραμπ,Wilbur L. Ross Jr. , κατέχει, μέσω offshore εταιρειών, μερίδιο μετοχών στην Navigator Holdings, μια ναυτιλιακή φίρμα η οποία έλαβε χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από άλλη εταιρεία η οποία ανήκει σε στενούς φίλους και συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν!

Πρόκειται για υπόθεση συγκρουσης συμφερόντων, λόγω της θέσης στην αμερικανική κυβέρνηση.

To 2011,  ένας ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός με έδρα την Αμερική, φέρεται μέσω του κρατικού ρωσικού VTB Banks να επένδυσε 191 εκ. δολάρια στο Twitter και την Gazprom, την ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία ενώ εμμέσως κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών του Facebook, μέσω ακριβώς αυτού μυστικού κόσμου του χρήματος. «Αυτές οι αποκαλύψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, σχετικά με το πως η Ρωσία κατάφερε να χρησιμοποιήσει και τις δύο εταιρείες(twitter και facebook) για να ασκήσει επιρροή στις αμερικανικές εκλογές, τονίζει ο δημοσιογράφος ερευνητής 

Οπως αναφέρει ο Guardian, τα έγγραφα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά, ότι εκατομμύρια από την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, επενδύθηκαν σε fund των νησιών Cayman και σε offshore εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Threshers και  BrightHouse που έχουν κατηγορηθεί για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών και ευάλωτων οικογενειών.

Κέρδη της φέρεται ότι απέκρυψε από την φορολογία, μέσω της ίδιας εταιρείας στις Βερμούδες και η εταιρεία Nike αλλά και ο CEO της Αpple Tim Cook.

Αλλα κι ενας στενός φίλος και συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού, Τριντό, ο Stephen Bronfman μαζί με το στέλεχος του Φιλελεύθερου κόμματος Leo Kolber, όχι μόνο έκρυψαν χρήματα από την εφορία μεσω των εταριειών στις Βερμούδες, αλλά ηγούνται εν λόμπυ για τη μη φορολόγηση των χρημάτων απόoffshore.

Oμορφος κόσμος, παραδεισένιος..

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε στο twitter: 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here