Βολές σκάφους του Λιμενικού κατά ύποπτου για μεταφορά ναρκωτικών τουρκικού πλοίου-Οι Τούρκοι το παρουσιάζουν ως «θερμό επεισόδιο», στέλνουν 3 πολεμικά

Το ελληνικο λιμενικό έριξε σήμερα το μεσημέρι  προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο ACT προκειμένου να το αναγκάσει να πλεύσει για έλεγχο στη Ρόδο, αλλά ο πλοίαρχος του προτίμησε να στραφεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε και το επεισόδιο έληξε.

Οι ελληνικές αρχές μάλιστα ενημέρωσαν εν συνεχεία τις τουρκικές ότι είχαν πληροφορίες πως το συγκεκριμένο πλοίο μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα το μεσημέρι της Δευτέρας η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχθηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία πως το φορτηγό πλοίο με όνομα ACT και σημαία Τουρκίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες Το πλοίο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 3.5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ζητήθηκε απο τον πλοίαρχο να καταπλεύσει για έλεγχο στον όρμο Τριάντων, και όταν αρνήθηκε ρίχτηκαν οι προειδοποιητικές βολές

Τουρκικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα ως «θερμό ελληνοτουρκκό επεισόδιο», ενώ επρόκειτο για καθαρά ποινικού χαρακτήρα καταδίωξη και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το δε λιμενικό τονίζει ότι δεν πυροβόλησε προς ο πλοίο, αλλά έριξε απλώς  στον αέρα προειδοποιητικές βολές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πλοιάρχου του πλοίου στο τουρκικό CNN, το σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους πλησίασε όταν κινούνταν σε απόσταση 3 μιλίων από τη Ρόδο, σε διεθνή ύδατα, όπως ισχυρίζεται, και τυς ζήτησε να το ακολουθήσουν στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο, αλλιώς θα πυροβολούσαν. Οταν ο τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε, εκείνοι πυροβόλησαν εναντίον μας, λέει ο πλοίαρχος ο οποίος μιλά για 16 τρύπες από σφαίρες στο τουρκικό πλοίο.

Μετά το επεισόδιο οι Τούρκοι έστειλαν στη περιοχή ένα καταδιωκτικό σκάφος  και δύο πλοία της ακτοφυλακής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού:

Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here