Τσίπρας: Το νέο δημόσιο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα-Προσλήψεις νέων επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ το 2018-Ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές το 2020

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη. Απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εξαγγέλοντας προσλήψεις νέων επιστημόνων μέσω γραπτών διαγωνισμών το 2018 ενώ υποσχέθηκε ότι το 2020 όλες οι συναλλαγές με το δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά. 

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες επισήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας.

Κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη είπε οτι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Με την μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά με ολιστική αντίληψη της Διοίκησης και με την πολύτιμη συμβολή της Γαλλίας, ερχόμαστε για πρώτη φορά να θέσουμε τα θεμέλια για μια ιστορικού χαρακτήρα δομικής μεταρρύθμισης.

Αποτελεί ίσως μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή για να το πω πιο φιλόδοξα την αρχή του νέου ελληνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών, που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες. «Το κράτος που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερθείς στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης είπε πως έχει ορίζοντα τετραετίας το οποίο «θα μας οδηγήσει το 2020, σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

«Η μεταρρύθμιση αυτή, απαντά όμως και σε μια ιστορική πρόκληση, γιατί στοχεύει στην ολοκληρωτική υπέρβαση μίας νοσηρής κατάστασης καθώς η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε παράλληλα πως το δημόσιο μεταλλάχθηκε σε σύστημα προσανατολισμένο κυρίως στο να αυτοαναπαράγεται και να προσπαθεί να επιβιώνει σε κάθε συγκυρία, χρεώνοντας το λογαριασμό στη χώρα χωρίς να αποδίδει τα οφειλόμενα στους πολίτες.

«Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρες δεκαετίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για να κατοχυρωθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων(…) η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής, δεν άλλαξε ποτέ. Συνεχίστηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έως τα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς σε μαζικούς διορισμούς και σε στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το δημόσιο κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων τονίζοντας «το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας : Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here