Δανία: 135 έως 1350 ευρώ πρόστιμο για μπούρκα-Στην Αυστρία συνέλαβαν 10 για μάσκες του σκι!

Σε ισχύ τίθεται το μέτρο της απαγόρευσης της μπούρκας στη Δανία, που είχε περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή στα τέλη Μαΐου προκαλώντας πάντως αντιδράσεις σε όσους θεωρούν ότι το μέτρο θίγει μειονότητες θρησκευτικές αλλά και ειδικά τις γυναίκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσαντόρ

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 135 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων, οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.350. Όποιος δε εξαναγκάζει γυναίκα να βάλει μπουρκα με απειλή βιας, απειλείται με τη σειρά του πλέον με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Κατ’ αρχήν πάντως θα γίνονται απλώς συστάσεις και θα ζητούν από τις γυναίκες με μπούρκα να απομακρύνονται από δημόσιους χώρους.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ακτιβιστές ετοιμάζουν   συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Υποστηρίζουν ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να ντύνονται όπως τις ευχαριστεί ή επιτάσσει η θρησκεία τους και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα και τα πιστεύω τους, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν νικάμπ ή μπούρκα.

«Εάν ο σκοπός του νόμου είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, αποτυγχάνει πλήρως. Αντίθετα, ο νόμος ποινικοποιεί τις γυναίκες για την επιλογή τους στην ενδυμασία», ειναι ο βασικός αντίλογος. Γιατί αυτές οι γυναίκες πλέον θα κλείνονται στο σπίτι τους και (παρεμπιπτόντως) «αντίο ενσωμάτωση» στην κοινωνία των δυτικοευρωπαίων

Ο νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας επιτρέπει πλέον στους ανθρώπους να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, όπως για παράδειγμα να φέρουν  κράνος όταν οδηγούν μοτοσικλέτα ή να καλύπτουν μύτη κ.λπ. όταν κάνει  κρύο.

Στην Ολλανδία επίσης πέρασε νόμος που απαγορεύει την μπούρκα, αλλά μόνον στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία και στα νοσοκομεία -και ακόμα δεν έχει εγκριθεί απο τη Γερουσία. Ο νόμος μέχρι στιγμής την απαγορεύει σε χώρους όπου υπάρχει ουσιαστικός λόγος το πρόσωπο να είναι ακάλυπτο ή για λόγους ασφαλείας

Νόμοι που περιορίζουν μερικώς τη χρήση της μπούρκας ισχυουν και στην Αυστρια, το Βέλγιο και εν μέρει στη Γαλλια και στη Γερμανια ( στη Γερμανία για την οδήγηση και για δημοσιες υπηρεσίες). Όσοι πέρασαν το νόμο δεν αναφέρονται ανοιχτά στο πολιτισμικό ζήτημα, αλλά χρησιμοποιούν ως πρόφαση την ασφάλεια κατά την οδήγηση ή την αναγνωρισιμότητα ενός ατόμου σε μια τράπεζα ή οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Υποστηρίζουν ακόμη ότι αν επρόκειτο για πολιτισμικό η θρησκευτικό διωγμό, θα είχε απαγορευθεί και το τουρμπάνι στους άνδρες (Ινδούς, Σιίτες μουσουλμάνους)  ή το εβραϊκό κιπά (το μικρό κάλυμμα της ανδρικής κεφαλής)

Οι αστυνομικοί στην Αυστρία πάντως έχουν δηλώσει μέσω εκπροσώπου τους ότι το μέτρο είναι φαιδρό, ότι σε όλη τη χώρα είναι ζήτημα να φοράνε μπούρκα 150 γυναίκες όλες κι όλες  (από στοιχεία ισλαμικών οργανώσεων) και ότι αναγκάζονται να συλλαμβάνουν ανθρώπους που δεν απειλούν κανέναν. Απο τις 29 μηνύσεις που έγιναν όλο το χρονο,  μόνον οι 5 αφορούσαν σε μπούρκες.

Οι υπόλοιπες ήταν για μασκαράδες (φορούσαν μάσκα ζώου) ή σκιέρ ή έναν άνδρα που είχε «ντυθεί» καρχαρίας επειδή ο ταλαίπωρος ειχε προσληφθεί  ως «κράχτης» για τα εγκαίνια ενος πολυκαταστήματος της αλυσίδας McShark

Figures published this week show that 29 charges have be issued citing the ‘anti-face-veiling act’.

Στην Αυστρία η  κατηγορία είναι μεταξύ άλλων «ένδυση με χειμερινό εξοπλισμό σε συνθήκες που δεν το απαιτούν» (εκεί είχαν το πρόβλημα οι σκιερ που δεν σκέφτηκαν ότι οι μάσκες τους απειλούν την δημόσια ασφάλεια)

Με τον ίδιο νόμο κάλυψης του προσώπου οι αστυνομικοί ανάγκασαν επίσης  Ασιάτες τουρίστες να βγάλουν τις μάσκες αιθαλομίχλης που φορούσαν (για προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση) Επίσης διέκοψαν ένα γύρισμα έξω από το αυστριακό κοινοβούλιο επειδή πρωταγωνιστούσε ένας «λαγός», μασκότ της εφηβικής βουλής και απαίτησαν να βγάλει το «κεφάλι»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here