Ζάεφ: Δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή άλλον αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα

Για μία ιστορικής σημασίας συμφωνία η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν έχει κανενός είδους αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως «με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση».

«Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό», πρόσθεσε.

Κάνοντας έναν απολογισμό των κερδών, από τη συμφωνία των Πρεσπών, για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει «ναι». Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων.

«Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων» κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here