ΥΠΕΞ: Ας μάθει η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει και όχι όπως αυθαίρετα το ερμηνεύει

Άμεση ήταν η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η ελληνική πλευρά κάλεσε τη γείτονα χώρα «να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει».

 

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Άμυνας με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, τόνισε μεν πως σέβεται την «καλή γειτονία» κατήγγειλε δε την Ελλάδα για «παραβιάσεις των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» αναφερόμενος σε «παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Ακαρ απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, ζήτησε «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο της ειλικρινούς συνεργασίας και της καλής πίστης» ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του εργάζεται «για την επίλυση των προβλημάτων στη Μεσόγειο, και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Τουρκία «οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», σχολίασε η ελληνική πλευρά.

Σχετικά με το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης, η Αθήνα σημειώνει πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ 

Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Εκείνοι που με «casus belli» διαρκώς απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» γέγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακάρ, σημειώνει πως «προκαλούν αγανάκτηση και δείχνουν πως δεν ήταν μόνο λόγω εκλογών που ανέβαζαν τους τόνους, αλλά ότι σταθερά η Τουρκία είναι  χώρα που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».

Και καταλήγει: «Στην ΕΕ αυτό συνειδητοποιείται ολοένα και περισσότερο. Τώρα πρέπει και το ΝΑΤΟ να κατανοήσει την ποιότητα της χώρας αυτής και να αντιδράσει αναλόγως».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here