Ενταση στη Βουλή για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στην υπόθεση Νοvartis-Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση-Μία κάλπη ζητά η ΝΔ-Live

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης από την αρχή, η ολοήμερη συζήτηση για την συγκρότηση προκαταρτκικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων, δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στη δικογραφία της Novartis.

Hδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, εξέφρασε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στην πρόταση της διάσκεψης των προέδρων για να στηθούν 10 ξεχωριστές κάλπες, υποστηρίζοντας ότι η διερεύνηση γίνεται κατά παντός υπευθύνου και όχι μόνο κατά των 10 προσώπων από τα οποία όπως είπε κακώς αποκλείσθηκε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε θλιβερή την όλη διαδικασία, και για τον τρόπο που εισάγεται και ζήτησε από την ολομέλεια να αποφασίσει υπέρ της μιας κάλπης.

Ν. Παρασκευόπουλος: Οι ευθύνες είναι ατομικές
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπονόησε ότι αν τα πέντε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για προανακριτική και παράλληλα είναι βουλευτές (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς) δηλώσουν ότι δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια κάλπη. «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων  και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε  τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα κάλπες» είπε χαρακτηριστικά
Μ. Βορίδης: Πρόταση σκευωρίας και συγκάλυψης
Με το ερώτημα προς την πλειοψηφία αν «ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μ. Βορίδης για να συνεχίσει «γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης; Η συγκεκριμένη πρόταση κατηγορίες συγκεκριμένες έχει; Για να αποφασίσετε εξάλειψη αξιοποίνου δεν πρέπει να έχετε διαγνώσει χρόνο τέλεσης και πράξη; Πως θα το δείτε αυτό χωρίς επιτροπή; Από τα έντεκα ονόματα, στα πέντε δεν κάνετε καμία αναφορά. Βενιζέλος, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. Δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτούς. Δεν υπάρχει πράξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό».«Ζητάτε να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Θα γίνει μια ενδιαφέρουσα νομική συζήτηση. Η βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Εδώ είναι το κεφάλαιο σκευωρία. Γιατί αφού βεβαίως αυτή η δικογραφία δεν έχει τίποτα πλην τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων , που να αποτολμήσετε να διατυπώσετε κατηγορίες;» συνέχισε ο κ. Βορίδης και εξήγησε «Το αντικείμενο εδώ είναι ένα. Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. τι της θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη».

Θ. Παπαθεοδώρου: Μία κάλπη, μία προανακριτική για όλους και για όλα

Η πρόταση είναι παντελώς ανυπόστατη και άκυρη, υποστήριξε  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και στάθηκε στην ελλιπή παρουσίαση των αδικημάτων και στην απουσία του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε το σκεπτικό του Γιάννη Κουτσούκου για τη συγκρότηση προανακριτικής με πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης (σ.σ. χωρίς διαφοροποίηση για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί). Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα. Στάθηκε και στην απόσταση της πρότασης της πλειοψηφίας και της ημερήσιας διάταξης, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «μάζεψε» τα λάθη της πρότασης, και πρότεινε η συζήτηση να ξεκινήσει από την αρχή. Διαφώνησε και με το χρονοδιάγραμμα, μιλώντας για κανιβαλισμό προσώπων και θεσμών.

Θανάσης Παφίλης: Αφήστε τα κόλπα. Οι κουκούλες θα βγουν
Να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους χωρίς κουκούλες και σκοπιμότητες ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Χωρίς να έχουμε αυταπάτες εμείς λέμε ότι  πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση έως τέλους. Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει το προηγούμενο του Παπαντωνίου που επιστρέψατε το φάκελο στη δικαιοσύνη. Το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Πέραν από τις νομικές ερμηνείες η ουσία είναι ότι πρέπει να πάμε έως τέλους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος στην πλειοψηφία «Να πάει η διαδικασία κανονικά ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί αδικήματα. Θα κληθούν μάρτυρες. Εδώ οι κουκούλες θα βγουν . Αφήστε τα κόλπα. Θυμηθείτε τι λέγατε στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ερχόταν ο νόμος για τις κουκούλες. Αν υπάρχει σκοπός να κλείσει άρον-άρον η διαδικασία εμείς δεν θα μετέχουμε σε τέτοιο θέατρο». Τέλος, είπε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνει η πρόταση. «Αναφέρονται δέκα πρόσωπα εμείς δεν λέμε ότι είναι ένοχοι αλλά ότι εξετάζονται» είπε σε άλλο σημείο.

 

 

Το Μαξίμου βλέπει πίσω από την επιμονή της Πειραιώς στο να στηθεί μόνο μία κάλπη μία διάθεση αποπροσανατολισμού της ΝΔ από τον πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την πιθανολογούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην σκοτεινή υπόθεση Novartis. Συγχρόνως όμως θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τους βουλευτές του καθώς υποβόσκει εδώ και καιρό η έντονη δυσφορία των Καραμανλικών απέναντι στους ακροβατισμούς της ηγεσίας προς την ακραία δεξιά πολιτική του Αδ, Γεωργιάδη. .

Δεν είναι τυχαίο πως κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν το βράδυ πως η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει την διερεύνηση της υπόθεσης καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη «προφάσεις εν αμαρτίαις» για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του.

Τον λόγο θα πάρει προς το τέλος της διαδικασίας η οποία αναμένεται να είναι μαραθώνια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από παλαιότερες κυβερνήσεις. επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο της Novartis με τις υπερτιμολογήσεις ισοδυναμεί με το κόστος ενός Μνημονίου, δηλαδή με περίπου με 23 δισ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησής του είναι να γίνουν όλα με θεσμικό τρόπο και απόλυτη διαφάνεια με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιτεθεί στην Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της καταλογίζοντάς της προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευομένων μαρτύρων και ευθεία παρέμβαση στην δικαιοσύνη. Επιπλέον θα απαντήσει στις αιτιάσεις περί σκευωρίας σχολιάζοντας πιθανότατα και τους χαρακτηρισμούς περί “συμμοριτών” που έχουν χρησιμοποιηθεί από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εις βάρος κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου.

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, ουσιαστικά καταθέτοντας δημοσίως το επιχείρημα με το οποίο θα στηρίξει η ΝΔ σήμερα τη στάση της στην ψηφοφορία. Αυτό, λένε στην Πειραιώς, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αλλαγή θέσης, επιμένουν στην ανάγκη «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση και επισημαίνουν τον κίνδυνο «η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία». Επικαλούνται στο πλαίσιο αυτό «παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της υπόθεσης, πράξεις και παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και τις ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου».

Η ΝΔ θα καταγγείλει και την παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά, εμπλεκόμενος υπουργός να υπογράφει την πρόταση που απαλλάσσει τον εαυτό του».

Ταυτόχρονα στο γαλάζιο στρατόπεδο θέτουν το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι «κάποια στιγμή θα πρέπει είτε να αποκαλυφθούν είτε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να κρύβονται πίσω από καταθέσεις που δημιουργούν ερωτηματικά».

«Θα είμαστε παρόντες»

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί αποχώρησης ή αποχής από την ψηφοφορία, τελικά -σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα προσέλθει, δια των βουλευτών του, στις κάλπες.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε παρόντες και θα ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, σημειώνοντας πάντως ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει μια ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα «σε μια πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή».

Για ακόμα μια φορά, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, «μπρος σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα όπως είναι το διεθνές σκάνδαλο της Novartis, η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα», εξηγώντας παράλληλα ότι υπάρχει κοινή στάση του Κινήματος Αλλαγής, όπως καταγράφηκε και στην απόφαση του πολιτικού συμβουλίου πριν από λίγες μέρες.

Φράση, που «φωτογραφίζει» και τη στάση του Ποταμιού, αν και πηγές του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι εμφανώς πιο επιφυλακτικές: «Ζητάμε μία κάλπη. Αν στηθούν δέκα, θα κρίνουμε στη Βουλή τι θα κάνουμε», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here