Βρέθηκε σε βάθος 5.500 μέτρων το αμερικανικό USS Indianapolis-Είχε τορπιλισθεί από τους Ιάπωνες στον Ειρηνικό

Οι αμερικανοί κατάφεραν μετά από 72 χρόνια, να λύσουν το μυστήριο για το ακριβές σημείο στο οποίο βυθίστηκε το καταδρομικό USS Indianapolis, το οποίο είχε τορπιλίσει ιαπωνικό υποβρύχιο δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να βρούν το κουφάρι του θρυλικού πλοίου, σε βάθος 5.500 μέτρων στον Ειρηνικό.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε στην θάλασσα των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft κι επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε τις έρευνες. Το θωρηκτό, με πλήρωμα 1.196 ανδρών, βυθίστηκε σε μόλις 12 λεπτά τη νύχτα της 29ης προς 30ης Ιουλίου του 1945.

Τορπιλίστηκε λίγες ημέρες αφού είχε ολοκληρώσει με επιτυχία μια απόρρητη αποστολή: να μεταφέρει προς τον Ειρηνικό εξαρτήματα της ατομικής βόμβας που επρόκειτο να σπείρει τον θάνατο στη Χιροσίμα την 6η Αυγούστου του 1945.


To αμερικανικό πολεμικό είχε μήκος 190 μέτρων και παραδόθηκε το 1931 στο Αμερικανικό Ναυτικό.

300 ναύτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης και άλλοι 300 περίπου πέθαναν στη θάλασσα από αφυδάτωση και τους καρχαρίες καθώς περίμεναν βοήθεια, η οποία όμως έφτασε τυχαία τέσσερις μέρες μετά. Επέζησαν μόνο 317 από το πλήρωμα των 1.196 ναυτών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια ζωής στην ιστορία του Αμερικανικού Ναυτικού σε μεμονωμένο συμβάν

«Το να μπορέσουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους θαρραλέους άνδρες του USS Indianapolis χάρη στην ανακάλυψη ενός ναυαγίου που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια πραγματική τιμή» επισήμανε ο Πολ Άλεν.

Σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, αυτή η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή δεδομένου του «βάθους που εντοπίστηκε το ναυάγιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here