Βρετανία: Πρώτη η Μέι, αλλά χάνει την αυτοδυναμία(314 έδρες)-Ενισχυμένοι οι Εργατικοί του Κόρμπιν(266 έδρες), σύμφωνα με exit poll-Πτώση στερλίνας

Στις δέκα το βράδυ ώρα Αγγλίας, έκλεισαν οι κάλπες και τα πρώτα exit poll, σύμφωνα με το BBC, δείχνουν πτώση της δύναμης της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζας Μέι η οποία χάνει 16 έδρες και μαζί την αυτοδυναμία της στο Κοινοβούλιο καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει 314 έδρες έναντι 266 εδρών των Εργατικών του Τζ. Κόρμπιν που ενίσχυσαν την θέση τους κερδίζοντας 34 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. 

Η Μέι θα χρειαστεί την στήριξη άλλων πλέον για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα», υπονοώντας ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα όπως μεταδίδει το BBC. «Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. «Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο», προσθέτει.

Η ανακοίνωση των exit poll έφερε πτώση της στερλίνας  έναντι του ευρώ. Δεκαπέντε λεπτά μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες αν ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.

Αναλυτικά το exit poll:

Συντηρητικοί: 314 έδρες

Εργατικοί: 266 έδρες

Σκωτσέζοι Εθνικιστές : 34 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 14 έδρες

Ουαλοί: 3 έδρες

Πράσινοι : 1 έδρα

Ukip: 0

Αλλοι: 22 έδρες

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here