Βουλή: Ποιοί προκρίθηκαν για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου-ΣΥΡΙΖΑ: Παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμός θεσμών-Δεν παρέστησαν 4 δικαστές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε τρία πρόσωπα, τα οποία προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, κατέληξε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν λευκό, ενώ δεν παρέστησαν 4 δικαστές, ανάμεσά τους οι δύο ανώτατες δικαστικοί λειτουργοί που είχαν επιλεγεί κατά την προηγούμενη συνταγματική διαδικασία, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό τους. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου -την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να την επικυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- προκρίνονται οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης».

«Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι σήμερα συνεχίστηκε «η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

«Όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε και τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν. Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε στον Δ. Τζανακόπουλο ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε την άποψή του για το όλο θέμα με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος».

Ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η Βουλή δεν θα έπρεπε σήμερα να προχωρήσει σε αυτή η Διάσκεψη με αυτό το αντικείμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι «η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχος του μπορεί να την ολοκληρώσει. Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία όταν λείψει, εξατμίζεται όλο η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν».

Aπουσίασαν 4 δικαστές

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν.

Τόσο η Αγγελική. Αλειφεροπούλου όσο και ο Γεώργιος Λέκκας (έχει προταθεί για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) επικαλέστηκαν προσωπικό κώλυμα.

Από την πλευρά τους, οι Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη (οι δικαστικοί που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση) έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, αναφέρουν πηγές, υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τον διορισμό τους.

Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ψήφισαν «λευκό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «αποτελεί θεσμική παραδοξότητα ότι δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν επίσης ότι σε καμία περίπτωση η στάση τους, δηλαδή το «λευκό» δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των ανωτάτων δικαστικών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση με τον πρόεδρό της Κυριάκο Βελόπουλο να δηλώνει ότι «η Ελληνική Λύση δεν είναι διατεθειμένη να παίξει στη φαρσοκωμωδία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κανένα ρόλο» και υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη να είναι στη μέγγενη μεταξύ των δύο κομμάτων»..

Την Παρασκευή οι προτάσεις για τον εισαγγελέα

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει ξανά αύριο Παρασκευή για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here