Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες μετά από απαίτηση-τελεσίγραφο του στρατού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία. Ο  πρόεδρος Έβο Μοράλες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι παραιτείται από το αξίωμα του, μετά την απαίτηση και τις έντονες πιέσεις του αρχηγού του στρατού και του διοικητή της αστυνομίας. Πρόκειται καθαρά για μια πραξικοπηματική, αντιδημοκρατική παρέμβαση του στρατού στην εκλογική, δημοκρατική διαδικασία, σε βάρος του νόμιμου και εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας ο Μοράλες είπε: Παραιτήθηκα από το αξίωμα του προέδρου για το καλό της χώρας.

Την παραίτηση υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα και η χώρα βαδίζει σε νέες εκλογές.

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν ενώπιον του Τύπου.

Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Νωρίτερα, είχε ζητήσει την παραίτηση του Μοράλες ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ο Κάρλος Μέσα, λέγοντας πως: «Πιστεύουμε πως ο πρόεδρος Μοράλες οφείλει να πάρει αυτή την απόφαση, αν του απομένει ένα γραμμάριο πατριωτισμού θα πρέπει να αποσυρθεί».

Την Κυριακή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές και ζήτησε την ακύρωσή τους, με τον Μοράλες να δηλώνει λίγο μετά πως συμφωνεί να γίνουν νέες εκλογές.

Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Κύμα παραιτήσεων

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Επίσης, παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here