Βίτσας: Από τη Μόρια μεταφέραμε 2.910 ανθρώπους από τον Σεπτέμβριο

Από τη Μόρια έχουμε πάρει 2.200 ανθρώπους που είχαν το δικαίωμα στην ενδοχώρα, το Σεπτέμβριο και άλλους 717 έως χθες, για τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώσπου να φτάσουν τα Κ.Υ.Τ. στα νησιά σε ένα σημείο «μηδέν», δηλαδή να προσεγγίζει ο αριθμός αυτών που παραμένουν στα νησιά, τον ονομαστικό αριθμό της δυναμικότητας των Κ.Υ.Τ.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας μιλώντας στον 9.84. Και πρόσθεσε:

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια, μετά την επιχείρηση που έγινε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ο πληθυσμός που υπάρχει είναι μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τον περασμένο Μάιο. Εμείς προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να κάνουμε την δουλειά μας.

Το ζήτημα όμως είναι να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: οι άνθρωποι που αιτούνται διεθνούς συνδρομής πρέπει να εξετάζονται; Η λύση είναι να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά να υπερασπίζεσαι και το γεγονός ότι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφονται. Αυτό είναι ένα θέμα κύρια ευρωπαϊκό. Δεν είναι δυνατόν να πιέζονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είπε:

Γίνεται μια συζήτηση, χωρίς να λέει κάποιος κάτι συγκεκριμένο. Έχω επανειλημμένα πει ότι γίνονται έλεγχοι και ότι οι έλεγχοι είναι καλοδεχούμενοι. Πρέπει να σταματήσει η σπέκουλα πάνω σε αυτό, διότι δημιουργεί προβλήματα στη χώρα και στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Υποδέχομαι με χαρά τους ελέγχους, οι οποίοι θα αποδείξουν ότι τα 800 εκατ. που έχουν απορροφηθεί, έχουν χρησιμοποιηθεί. Αν κάτι αποδειχθεί, θα πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες. Έχω δώσει στη δημοσιότητα ποια είναι τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η Επιτροπή και για ποια δράση τα έχει εγκρίνει. Μόνο το Ποτάμι, από την αντιπολίτευση, έχει θέσει ερωτήματα με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν υπάρχει ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν έχει καμία σχέση, δεν κάνουμε, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή συζήτηση. Έλεγχοι έχουν γίνει από τα Υπουργεία και από τις δομές της Κομισιόν και η εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε τη θέση της δύο φορές.

Σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη:

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν ήδη μεταφερθεί στα Διαβατά. Αυτοί που είχαν μαζευτεί εκεί, πήγαν γιατί ήθελαν να συλληφθούν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου. Πήγαν στα Διαβατά και θα μεταφέρονται ανά δέκα για να προχωρήσει η κανονική διαδικασία της αίτησης.
Το ζήτημα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε ροές. Στο μεταξύ, τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, άρα όσοι μπαίνουν, μένουν στην Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Αν το λάβουν θα μείνουν στην Ελλάδα, αν όχι θα πρέπει να φύγουν. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα ανακατανομής στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα θέμα που αύριο και μεθαύριο θα συζητηθεί στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στο Λουξεμβούργο.

Σχετικά με τον κυβερνητικό συντονισμό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό:

Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα διϋπουργικό όργανο, το οποίο κάνει τον συντονισμό. Κάθε Υπουργείο εκτελεί το έργο που έχει αναλάβει. Για παράδειγμα, στη Σάμο έχει αποφασιστεί να κλείσει το υπάρχον κέντρο και να δημιουργηθεί ένα άλλο. Μαζί με αυτό θα δημιουργηθεί ένας χώρος, τον οποίο θα λειτουργεί η Αστυνομία και θα αφορά την κράτηση όσων πρόκειται να επιστρέψουν.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων σταθερών καταλυμάτων για τους αιτούντες άσυλο:

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα δημιουργηθούν άλλες 6.000 θέσεις σε σταθερά καταλύματα, σε όλη την Ελλάδα. Έχουν ήδη δημιουργηθεί άλλες 1.800 θέσεις στη Βόλβη και τα Γρεβενά

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here