Βαρουφάκης κατά Δραγασάκη-Χουλιαράκη για τους χειρισμούς τον Φεβρουάριο του 2015- Ο «μοιραίος άνθρωπος», η λίστα Κοστέλο και το παραπεταμένο mail του Βίζερ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σφοδρή προσωπική επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, εξαπολύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο περιοδικό UNFOLLOW για τις κρίσιμες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2015, ο κ. Bαρουφάκης αποκαλεί τον κ. Χουλιαράκη «μοιραίο άνθρωπο» και του χρεώνει ότι του μετέφερε αυτούσια την λίστα μεταρρυθμίσεων δια χειρός Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Βαρουφάκης διατυπώνει αιχμές και κατά του κ. Δραγασάκη, λέγοντας ότι ουτε ο κ. Χουλιαράκης ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον είχαν ενημερώσει για μια επιστολή του Τόμας Βίζερ, με την οποία έθετε προθεσμία για να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβαση και του μνημονίου, προθεσμία που είχε περάσει!

Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται με ειρωνικό τρόπο στον κ. Δραγασάκη με τη φράση, «τον έχετε ακουστά»,  και αποδίδει τόσο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όσομ και στον κ. Χουλιαράκη, ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν είδαν το email του Τόμας Βίζερ!

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται μετά από μια 24ωρη σύσκεψη για το θέμα, να το παίρνει όλο ηρωικά επάνω του, κερδίζοντας τον έπαινο του πρωθυπουργού.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των παραπάνω εξιστορήσεων του κ. Βαρουφάκη, με τις οποίες εμφανίζει τον εαυτό του μονίμως θύμα σκευωριών ή αβλεψίας άλλων. Ας αναμένουμε την θέση και των εμπλεκομένων.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη:

Το στικάκι του Γ. Χουλιαράκη

«Ο μοιραίος άνθρωπος ήταν ο Χουλιαράκης βεβαίως Εκείνη την περίοδο είχε θέση-κλειδί ήταν ο εκπρόσωπος μου στο EuroWorking Group το σκιώδες Eurogroup όπου ο πρόεδρος ο Τόμας Βίζερ είναι ουσιαστικά ο ηγεμόνας της Ευρώπης Ούτε ο Ντάιζελμπλουμ ούτε κανένας άλλος Ο Τόμας Βίζερ τα τρέχει όλα. Εγώ τον Χουλιαράκη τον είχα αφήσει πίσω μετά την 20ή Φεβρουαρίου για όσο εγώ ήμουν στην Αθήνα και άρχιζα να γράφω και να ξαναγράφω τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Γυρνάει λοιπόν 12 ώρες μετά αφού είχε μιλήσει με τον Τόμας Βίζερ και με τους υπόλοιπους αυτή ήταν η δουλειά του αν θυμάστε εγώ είχα πει ότι δεν πρέπει να μιλάμε με τους υπαλλήλους της τρόικας Κάναμε μια συζήτηση μου λέει κοίταξε να δεις είναι πολύ ελαστικοί δεν θέλουν να υπάρξει αστάθεια η Μέρκελ θέλει να υπάρξει ένας κοινός τόπος αντίθετα με τον Σόιμπλε και τον Ντάιζελμπλουμ και μου είπε δυο-τρία πράγματα τα οποία ζήτησαν πολύ κόσμια. Δεν ήταν τίποτα που με ενοχλούσε πολύ. Και του λέω ωραία τα χεις γράψει κάπου. Περίμενε μου λέει πάω στο γραφείο μου να τα γράψω. Γυρνάει με ένα στικάκι δύο ώρες μετά και μου το δίνει. Παίρνω εγώ αυτό το κείμενο το κατεβάζω από το στικάκι στον υπολογιστή μου το ανοίγω και αρχίζω να το δουλεύω και βεβαίως αυτό που κατέληξα να στείλω στην τρόικα 24 ώρες μετά δεν είχε σχεδόν καμία σχέση με αυτό με το οποίο ξεκίνησε. Κι αφού είχα στείλει τη λίστα και είχε γίνει και η συζήτηση στο teleconference μπαίνω στο Υπουργικό Συμβούλιο και τους βλέπω όλους να με κοιτάνε περίεργα. Και γυρνάει δεν θυμάμαι τώρα ποιος ακριβώς και μου λέει Γιάνη δεν το περιμέναμε αυτό από σένα να αφήσεις τον Κοστέλο να γράψει τον κατάλογο των δικών μας μεταρρυθμίσεων. Τι λες ρε του λέω. Και μου δείχνουν ότι ήδη είχε βγει στα MME το έγγραφο που είχα στείλει εγώ. Και αν πήγαινες στα properties του εγγράφου έβλεπες, Συγγραφέας Ντέκλαν Κοστέλο. Μου είχε φέρει στικάκι που του είχε δώσει ο Κοστέλο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανε ένα λάθος.  Και μου το παρουσιάζει σαν κάτι που έγραφε δύο ώρες στο γραφείο του. Τέλος πάντων όμως εκείνη τη στιγμή είχα άλλα σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ μου ήρθε να τον καρυδώσω βέβαια αλλά μην ξεχνάτε την πίεση με όλα τα άλλα που τρέχανε.

Το mail του Τόμας Βίζερ

Αλλά μετά μου έρχεται ένα δείγμα επιστολής από τον Τόμας Βίζερ για τη μορφή που θα έπρεπε να πάρει η αίτηση που θα έκανα για την επέκταση της δανειακής συμφωνίας στη βάση του communiqué της 20ής Φεβρουαρίου. Το βλέπω λέω εγώ δεν θα το γράψω έτσι θα το γράψω αλλιώς δεν είναι δυνατόν να μου υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συγγράψω την επιστολή μου. Το λέω και στον Σαγιά έξαλλος κι αυτός θα μας υπαγορέψουν εμάς τις επιστολές μας και τέλος πάντων γράφω μια άλλη επιστολή μαζί με τον Σαγιά πήρα και την έγκριση του πρωθυπουργού δεν έκανα του κεφαλιού μου τη στέλνω στον Τόμας Βίζερ μας απαντάνε δηλαδή το γραφείο του στο γραφείο μου και μας λένε ότι η προθεσμία για να κάνετε τροποποιήσεις σε αυτό το κείμενο έχει περάσει. Ρωτάω τη γραμματέα μου. Τι μας λένε. Πότε μας έδωσαν προθεσμία και τι προθεσμία είναι αυτή. Και μου λέει ότι η προθεσμία έληγε το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου. Είναι δυνατόν να σου δίνουνε σήμερα μία προθεσμία που έχει λήξει πριν από δύο μέρες. Τα πήρε ο Σαγιάς τα πήρε ο Τσίπρας τα πήραμε όλοι. Στέλνω λοιπόν μέσω του γραφείου μου μία θυμωμένη επιστολή στον Τόμας Βίζερ και του λέω δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Και το γραφείο του Βίζερ γυρνάει και απαντάει στο γραφείο μου συγγνώμη αλλά εσείς έχετε λάβει αυτή την επιστολή από την 21η Φεβρουαρίου. Ρωτάω το γραφείο μου έχουμε λάβει εμείς τέτοια επιστολή. Και μου λένε όχι. Το ξαναλέμε στον Βίζερ και μας στέλνει αντίγραφο του email. Με αποδέκτες όλη την τρόικα εσωτερικού που εντάξει δεν περίμενα να με ειδοποιήσουν. Στουρνάρας ΟΔΔΗΧ Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όλοι αυτοί καταλαβαίνετε τώρα οι δικοί τους υπάλληλοι στην Ελλάδα. Αλλά πέραν αυτών ήταν και ο Χουλιαράκης αποδέκτης και σωστά έκανε ο Βίζερ και του το έστειλε γιατί αυτός ήτανε ο ομόλογος του και αυτός είχε την υποχρέωση να με ενημερώσει εμένα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο δηλαδή ο Τόμας Βίζερ δεν έγραφε ποτέ απευθείας σ εμένα. Παρεμπιπτόντως υπήρχε κι ένας άλλος αποδέκτης ένας κύριος Δραγασάκης δεν ξέρω αν τον έχετε ακούσει…

Τον παίρνω τηλέφωνο λοιπόν και μου λέει Βρε Γιάνη μου παίρνω  χιλιάδες email κάθε μέρα αυτό ήρθε απλώς με κοινοποίηση σ εμάς. Τέλος πάντων η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα από τον Δραγασάκη να με ειδοποιήσει το ήξερε πάντως. Παίρνω μετά τηλέφωνο τον Χουλιαράκη και μου λέει Α δεν το πρόσεξα. Μου διέφυγε. Είμαι σε μία κατάσταση έξαλλη. Πάω στο Μαξίμου γίνεται μια σύσκεψη σχεδόν 24ωρη. Τι σύσκεψη δηλαδή ήμασταν εκεί πέρα και παλεύαμε να δούμε τι θα κάνουμε. Εξαλλος ο Τσίπρας, έξαλλος ο Παππάς, έξαλλος ο Σαγιάς, έξαλλος εγώ, έξαλλοι όλοι. Είπα ότι θα αναλάβω εγώ την ευθύνη ότι θα το πάρω όλο επάνω μου ότι ξεχνάμε τι έχουμε πει για τον Χουλιαράκη κτλ. Γυρνάει ο Τσίπρας και μου λέει Θα το κάνεις αυτό για μένα. Λέω θα το κάνω.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here