Τζανακόπουλος για Δ.Αττική: Εκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις και αποζημιώσεις

 

Εκτακτη ενίσχυση και άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Οπως ανέφερε, «όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητης και θα προβλεπεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ίδια έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί και στους κατοίκους της Σύμης, της Σαμοθράκης, της Αγιάς Λάρισας και της Κατερίνης που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία και οι καταγραφές έχουν ολοκληρωθεί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αυτοψίες να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας καθως είναι απαραίτητο να υπάρχουν προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι βάσει νόμου προβλέπονται οι ακόλουθες ενισχύσεις:

– 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικιών
– 500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
– 300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης

– 60 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις κατοικιών
– 40 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις επαγγελματικών χώρων
– 20 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις αποθηκών

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

«Ο νόμος προβλέπε επιδόματα για οικοσκευές και άλλες πρώτες ανάγκες αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα, τέλος, με την ανακοίνωση της κυβέρνησης θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην περιοχή, θα αποκαθίστανται αυθημερόν οι αστυνομικές ταυτότητες που είναι απαραίτητες για την είσπραξη του πρώτου βοηθήματος των 600 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here