Τσίπρας: Ζήτημα δημοκρατίας η παιδεία-Η κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης αποκαθιστά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ-Τι είπε για το άσυλο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η Παιδεία είναι θέμα εθνικό και βαθιά κοινωνικό. Διότι επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία. Αλλά είναι και ένα μέσο για να ασκούν έλεγχο και κριτική οι πολίτες στην εξουσία. Η Παιδεία είναι εν τέλει ένα ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση. Και επεσήμανε ότι η κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης αποκαθιστά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα που τρέφεται από τα κενά της δημόσιας διοίκησης αλλά την επιχειρηματικότητας της καινοτομίας.

Δεν αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως αμόρφωτη, και αδαή πλειοψηφία, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα χτίζουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση της Παιδείας στο 2,8%, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο Σεπτέμβριος του 2016 είναι ένα ορόσημο: Άνοιξαν στην ώρα τους για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Με δύο χρόνια σοβαρό προγραμματισμό και μέτωπο στις μικροδιαπλοκές το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει» ανέφερε.

«Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καινοτομούμε με σχέδιο και ιδρύουμε σε κάθε Περιφέρεια της χώρας Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας».

«Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το άσυλο

Αναφορικά με την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα».

«Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου;», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

«Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here