Τσίπρας: Θα δούμε τα πως και τα γιατί της ανείπωτης τραγωδίας-Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί-Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές θα τερματισθεί

Συντεντριμένος ο πρωθυπουργός μετά την σύσκεψη στο Λαύριο, ξεκαθάρισε ότι θα διερευνηθούν σε βάθος από αδιάβλητες διαδικασίες και ειδικούς όλα τα πως και τα γιατί της ανείπωτης τραγωδίας  που βίωσε η Αττική. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιαδήποτε σκοπιμότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός για να να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοια τραγωδία. 

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει γροθιά στο μαχαίρι, τερματίζοντας την ανεξέλγκτη δόμηση σε ακρογιάλια, δάση και ρέματα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο. «Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί», θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ξανά μια τέτοια τραγωδία. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι 

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε επίσης ο  Αλέξης Τσίπρας. «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Η πρόθεσή μας είναι σαφής: Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- τη ζωή των κατοίκων τους.

Το συλλογικό συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων. Και αν κάτι μας διδάσκει η πρόσφατη τραγωδία, είναι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here