Τσίπρας στο Σάλτσμπουργκ: Μέτωπο κατά ακροδεξιάς-νεοφιλελευθερισμού-Προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη-Πλήρης ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ατζέντας από τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ελλάδα

Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία».

«Γι αυτό, αυτή τη φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα – και όχι το πρόσωπο – η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

«Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αλ. Τσίπρας: Ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό συνολικά από την Ευρώπη στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας, τόσο στο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here