Τσίπρας: Στη Βουλή μετά τις γιορτές η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων-Οχι στην ιδεολογία του μίσους-Να επισημαίνουμε την ιστορία μας στα νέα παιδιά

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ/ANDREA BONETTI

Συζήτηση στη Βουλή μετά τις γιορτές με αντικείμενο τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προανήγγειλε από τα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις καταλήψεις στα σχολεία για το Μακεδονικό, λέγοντας ότι η ιδεολογία του μίσους επιχειρεί να μολύνει την ελληνική κοινωνία με τόσους πολλούς νεκρούς στον Β΄παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε πως «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Ο Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, καταθέτοντας λουλούδια στον λόφο του Καπή.

Σε συζήτηση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών».

Όπως συμπλήρωσε «έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει».

Επεσήμανε, δε, ότι «αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Έκανε επίσης λόγο για κοινή απειλή ενάντια σε όλους τους λαούς, επισημαίνοντας πως «αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία».

«Άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here