Τσίπρας στη σύνοδο: «Εγώ εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα δεν ψηφίζω»-Ερχονται όμως μείωση αφορόλογητου, περικοπές σε συντάξεις-Μάχη για ενεργειακά-ΔΕΗ

 

Κατηγορηματική στάση στο θέμα των εργασιακών, τήρησε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης. Εκεί ενώπιον όλων των αρχηγών κρατών διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα.

Η δήλωση του αυτή, όπως την μετέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών, απηχεί την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να μην υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που θέλει να ολοκληρώσει την εργασιακή απορρύθμιση στην Ελλάδα, με επέκταση των ομαδικών απολύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά να επαναφερθούν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, που καταργήθηκαν εμμέσως καθώς οι επιχειρησιακές υπερισχύουν των συλλογικών ενώ τον κατώτατο μισθό τον καθορίζει η κυβέρνηση.

Η πρώτη μάχη πάντως που δόθηκε κερδήθηκε καθώς θετική ήταν η ανταπόκριση των περισσότερων ηγετών της ΕΕ στην επιστολή Τσίπρα για το αν η Ελλάδα εξαιρείται από το εργασιακό κεκτημένο της ΕΕ. Ουδείς τόλμησε βεβαίως να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο. Ολοι όσοι μίλησαν επανέλαβαν ότι το ευρωπαικό εργασιακό κεκτημένο ισχύει και εδώ, όμως κάποιοι όπως ο Γιούνκερ, επιχείρησαν να λειάνουν την θέση τους με αναφορές στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης επίσης, να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης συγκεκριμένη αναφορά στο εργασιακό κεκτημένο, δεν έγινε δεκτή με αποτέλεσμα όλα πλέον να κρίνονται στη πράξη.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ότι αφορά το ύψος της μείωσης του αφορολογήτου και των περικοπών στις παλαιές συντάξεις από το 2020 και μετά.

Ανοικτό παραμένει το θέμα των ενεργειακών και της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ κάτι στο οποιο ανθίσταται η ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται η συμφωνία στα ενεργειακά να γίνει με υποχωρήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συζητήθηκε να μεταφερθεί η ΔΕΗ στο Υπερταμείο, προκειμένου να παρακαμφθεί η Βουλή και οι πιθανές αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here