Τσίπρας: Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στον κινέζικο σύγχρονο δρόμο του μεταξιού-Δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις

Τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον «ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα» και στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 28 χωρών, που παίρνουν μέρος στο Belt and Road Forum.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, η Ελλάδα ξαναμπαίνει «γερά στο παιγνίδι» και δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις άμεσα, ενώ αναβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα, αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter.

Προσθέτει πως επιστρέφει από την Κίνα «μετά από ένα γεμάτο τετραήμερο με συναντήσεις κορυφής, επαφές ουσίας, συμφωνίες μεγάλης αξίας».

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές Ελλάδας και Κίνας πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω, καθώς οι δύο λαοί έχουν ανταλλάξει προϊόντα, έχουν δουλέψει ο ένας με τον άλλο, έχουν ταξιδέψει ο ένας στη χώρα του άλλου και έχουν  εμπνεύσει ο ένας τον άλλο με τους αγώνες τους. Όπως σημείωσε ωστόσο, η αληθινή επιτάχυνση των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, και ερευνητικών ανταλλαγών και του τουρισμού έχει επιτευχθεί μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, με τη δημιουργία της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας και μετά με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται στη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομών και συνδετικότητας που φέρνουν την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και άλλα μέρη του κόσμου, πιο κοντά, επισήμανε, προσθέτοντας πάντως πως αν περιοριστούμε  μόνο σε μια σειρά από μεγάλα έργα, δεν θα εκπληρώσουμε το όραμα στο οποίο βασίζεται, δεν θα αποτελέσει, δηλαδή, έναν ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα.

«Η πρωτοβουλία Belt and Road δίνει μια αξιοσημείωτη βάση, να συνδέσουμε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των λαών» και γι’ αυτό «θα πρέπει να κάνουμε πλήρη χρήση της» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Επανέλαβε ακόμη ότι το 2017 θα αποτελέσει ελληνο-κινεζική χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών με πολλά δρώμενα, σχεδιασμένα με τη συνεργασία μουσείων και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και εκθέσεων, μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων, συμπαραγωγών ταινιών και εκθέσεων βιβλίων.

«Ελλάδα και Kίνα συνεργαζόμαστε πολύ στενά για να βελτιώσουμε τις μορφωτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές και ασφαλώς τον τουρισμό. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, αλλά και τον πολιτισμό, ερευνούμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε περαιτέρω με την Κίνα, μέσω των διμερών και τριμερών συνεργασιών μας με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω πάρα πολύ ότι η πρωτοβουλία Belt and Road χρειάζεται μια έντονη διάσταση έργων ανάμεσα στους λαούς μας για να εκπληρώσει το όραμά της. Ένα όραμα που, όπως λέμε εμείς οι μηχανικοί, χρειάζεται βαθιά θεμέλια ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί από κάτω προς τα πάνω» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here