Τσίπρας: Η χώρα δεν πάει καλά ούτε μέσα, ούτε έξω-Οχι στην κατάργηση της απλής αναλογικής-Συνειδητό ναι στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανησυχία του για όσα κάνει και κυρίως για όσα δε κάνει η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία.

«Τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που ζει τον ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο, και δημοκρατικά επικίνδυνο μύθο του» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πάει καλά ούτε έξω αλλά ούτε και μέσα.

Όπως σημείωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, όλες οι δυνάμεις της προόδου, όλοι όσοι βλέπουμε τον εαυτό μας στο στρατόπεδο της δημοκρατίας, οφείλουμε να ορθώσουμε ένα τείχος δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης στις πολιτικές της ΝΔ».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η αυριανή εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και επανέλαβε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς ναι μεν αλλά. «Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και θα τη στηρίξουμε να επιτύχει στα καθήκοντά της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε, μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας, και της κοινωνικής προόδου. Μ’ αυτό το πρίσμα, η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας. Η δύναμη αυτών των ιδεών, να ξέρετε ότι είναι η δική μας δύναμή.

Αυτές οι ιδέες με τη δική μας προσπάθεια, μπορούν να γίνουν υλική δύναμη, αγώνων και κατακτήσεων ως ιδέες ξανά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτές οι ιδέες της προόδου μπορούν να νικήσουν και με τη δική μας συμβολή, θα νικήσουν τις ιδεοληψίες της συντήρησης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επόμενες εκλογές θα δώσουν κυβερνητική λύση που δε θα περιλαμβάνουν τον Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, ενός προσώπου «με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στη κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που με τις βασικές πολιτικές του επιλογές έχει δημιουργήσει τους προοδευτικούς πολίτες».

Άλλωστε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. «Σκάβοντας όμως το λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στο λάκκο που αυτός έσκαψε. Θα του συνιστούσα να μη προτρέχει. Γιατί επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

«Με τη στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου άλλοι αποφασίζουν για εμάς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν πάει καθόλου καλά.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως αποτέλεσμα όχι κάποια εθνικά κέρδη, που όλοι προσδοκούσαν, αλλά εθνική ζημιά. Αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα συμπεριφοράς. Και σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε δημοσκόπηση που δείχνει, σε σχέση με το 2019, πόσο σήμερα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει καταβληθεί από τα αισθήματα του φόβου, της οργής και την ντροπής. «Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Αμερικανό Πρόεδρο που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος. Ντροπή όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε. Και αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε όταν διαβάσαμε τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση Σουλεϊμανί».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ηχηρή απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη. «Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβυής παραβιάζονται βάναυσα. Όμως η Ελλάδα ήταν απούσα γιατί η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

«Επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα με μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση αμοιβών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στο εσωτερικό της χώρας. «Στον προϋπολογισμό κατηγόρησα τον κ. Μητσοτάκη για προεκλογική πολιτική απάτη. Είναι θέμα χρόνου, κυρίως για τη μεσαία τάξη, να συνειδητοποιήσει ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες της αποδείχτηκαν φρούδες» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Μέχρι στιγμής λοιπόν δε βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δε βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισο για ελεύθερους επαγγελματίες».

«Αντιθέτως βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, βλέπουμε αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές. Και κατάργηση της 13ής σύνταξης» σημείωσε.

«Απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι στο προσφυγικό»

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε με νόημα ότι ήταν «απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί αλλά και ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα». Όπως είπε, χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να το καταλάβει και να το παραδεχτεί ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές.

«Αλλά το βασικό δεν είναι ότι ξαναέφτιαξαν μετά από έξι μήνες το υπουργείο που οι ίδιοι διέλυσαν. Το θέμα είναι με ποια πολιτική θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Διότι το να αναγνωρίσει κανείς το προφανές, ότι δεν έπρεπε να διαλυθεί το υπουργείο είναι το εύκολο. Το δύσκολο, αυτό που απαιτεί θάρρος, είναι να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε εγκληματική η υποταγή του μεταναστευτικού σε μικροπολιτικές βλέψεις και επιδιώξεις. Ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα απλώς οργανωτικό, αλλά βαθύ κοινωνικό και πολιτικό. Και ότι χρειάζεται προσπάθεια μεγάλη για να κατανοήσει η κοινωνία μας την κρίσιμη σημασία του και τη δυσκολία της επίλυσής του. Και κυρίως να κατανοήσει ότι αν δε συμμετάσχει σ’ αυτή τη προσπάθεια, δε θα προκύψει λύση» τόνισε.

«Ο Μητσοτάκης να συμμαζέψει το ρουσφέτι στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους»

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην αποκάλυψη της «Αυγής» για τη φωτογραφική διάταξη προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στο Δημόσιο συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Θα ήταν μια υπόθεση μόνο για γέλια, αν δεν συνέβαινε σε μια χώρα που οδηγήθηκε στη κρίση ακριβώς επειδή επικράτησαν αυτές οι πρακτικές της αναξιοκρατίας, της ανηθικότητας, της γεροντικής κομματοκρατίας. Καλώ λοιπόν τον κο Μητσοτάκη, να συμμαζέψει το ρουσφέτι του κου Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους. Αρκετά γελάσαμε και κλάψαμε ταυτόχρονα με τον κο Πατέρα, δε χρειάζεται να μας προσφέρετε και άλλο κλαυσίγελο. Μαζέψτε το, λοιπόν, πριν σας κάνει μεγαλύτερη ζημιά» ανέφερε.

«Κωλυσιεργία στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τέλος την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Όπως είπε, «εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του κου Μητσοτάκη προεκλογικά προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, κωλυσιεργεί με κίνδυνο όχι μόνο οι δημιουργοί να μην αμείβονται για τα δικαιώματά τους, αλλά με κίνδυνο την ολική επιστροφή στην κακοδαιμονία του παρελθόντος».

Tα δικαιώματα των δημιουργών δεν είναι μόνο μια υπόθεση νομικής διεκπεραίωσης που αφορά αποκλειστικά κάποιους καλλιτέχνες, αλλά αφορά την υπεράσπιση του πολιτιστικού μας πλούτου, καλό θα είναι η κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα αυτήν την εσκεμμένη κωλυσιεργία και να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση του Οργανισμού των δημιουργών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που συλλογικά μπορούν να αποφασίσουν για το πώς θα διαχειριστούν τις αποζημιώσεις για τη χρήση των δικών τους πνευματικών δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here