Τσίπρας ενημέρωσε Παυλόπουλο για Σκοπιανό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε στις 10.30 το πρωί, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Παυλόπουλου για τις τελευταίες εξελίξεις στο όνομα των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε  μπροστά στις κάμερες ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, για την εξεύρεση μίας λύσης αμοιβαία αποδεκτής.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

«Υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων», είπε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε ακόμη για ανάγκη μίας λύσης η οποία θα αντέξει στον χρόνο, με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΠΓΔΜ, με αναθεώρηση του συντάγματος της τελευταίας, για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ανταπαντώντας στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, όπως συμβαίνει συνήθως σε μια δημοκρατία, ωστόσο στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συναίνεση, καθώς κάτι τέτοιο ενισχύει τη χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

Κατά την συνάντηση της Σόφιας, τα Σκόπια έριξαν στο τραπέζι το όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ιλιντεν, ονομασία που απέρριψε κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη τον οποίο ενημέρωσε για την νέα πρόταση των Σκοπίων.

Μετά την συνάντηση με τον ΠτΔ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here