Τρέχει η διαπραγμάτευση οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής θεσμών-Εκλεισαν οι αλλαγές για κήρυξη απεργίας-Συζήτηση για τα επιδόματα, ΔΕΗ-Θετική εξέλιξη σε κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε καλό κλίμα και με αρκετά θέματα να έχουν ήδη κλείσει, συνεχίζεται από το πρωί, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Οπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικά «προνόμια») ενώ μένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός αλλά και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Ακόμη, η απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν την αποχή τους από κάθε πλειστηριασμό έως το τέλος του έτους, ανοίγει το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από τις 29 Νοεμβρίου, γεγονός που είχε τεθεί ως απαραίτητη προυπόθεση διευθέτησης των κόκκινων δανείων και επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες ότι «εφόσον τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, υπάρχει περιθώριο για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην αντίθετη περίπτωση δεν κλείνει το SLA».

Οσον αφορά τη ΔΕΗ, κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνεται πως κατέληξαν στη λίστα των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας σε Αμύνταιο και Μεγαλόπολη. Πολλά μένουν βέβαια ακόμα να γίνουν. Από τη λίστα των 101 προαπαιτούμενων, περίπου 30 έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί και μια σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας έρχονται τώρα στο προσκήνιο, απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση.

Καθοριστική για το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι και η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στα στελέχη του κουαρτέτου.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να υπάρχει τουλάχιστον μια αρχική συμφωνία και να απομένουν κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις από πλευράς της κυβέρνησης. Μια τέτοια διάταξη είναι άλλωστε και αυτή που προβλέπει την αύξηση στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για νομοθέτηση, την ερχόμενη εβδομάδα

Οπως έγινε γνωστό,  η μοναδική αλλαγή στον συνδικλιστικό νόμο αφορά στην αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου. Ρύθμιση με την οποία διαφωνούν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστηρίζοντας ότι έτσι γίνεται δυσκολότερη η κήρυξη απεργιών.

Σε σχέση με επιδόματα, η ελληνική πλευρά αναμένει την απάντηση των δανειστών για την πρότασή της να αυξηθούν κατά 160 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ποσό το οποίο εγγράφεται άλλωστε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή. Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιούχων τρίτεκτων ή και πολυτεκνικών επιδομάτων.

Πιέσεις ασκούν οι θεσμοί και ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για αλλαγή στα κριτήρια και τον τρόπο αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού, στην ατζέντα των δύο πλευρών βρίσκονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η πορεία της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019 και η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι με εμβόλιμες καταβολές θα πληρωθούν επιπλέον 18.734 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 5.503 νέες προσωρινές. Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται εμβόλιμη πληρωμή 11.477 νέων οριστικών κύριων συντάξεων και 3.203 νέων προσωρινών κύριων συντάξεων.

Την Τετάρτη 29/11/2017 και την Παρασκευή 01/12/2017 (για πρώην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ), με την τακτική καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου θα καταβληθούν άλλες 7.257 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 2.300 νέες προσωρινές κύριες συντάξεις. Το συνολικό ύψος της πληρωμής των νέων οριστικών και προσωρινών κύριων συντάξεων, μαζί με τα αναδρομικά τους, ανέρχεται σε 105,2 εκατ. ευρώ.

Με στόχο δε, την ταχύτερη εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν, εμβόλιμες πληρωμές νέων συνταξιοδοτικών παροχών θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here