Τουρκία: Το δημοψήφισμα επιβεβαίωσε τον απόλυτο διχασμό της τουρκικής κοινωνίας-Το μήνυμα της κάλπης και οι βαριές ευθύνες του Ερντογάν

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος, εφόσον δεχθούμε ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο τον απόλυτο διχασμό που βιώνει εδώ και χρόνια η τουρκική κοινωνία. Η οριακή νίκη του Ερντογάν, αποδεικνύεται πύρρειος, καθώς ο Σουλτάνος, δεν κατάφερε να συνεγείρει με το μέρος του την άλλη μισή Τουρκία. Ο Ερντογάν κέρδισε γιατί είχε με το μέρος του και τους εθνικιστές-γκρίζους λύκους του Μπαχτσελί, ενώ έχασε τη μάχη της Κων/πολης, που ψήφισε οριακά(51%) υπέρ του όχι.

Η Τουρκία ήταν και παραμένει μια χώρα διχασμένη και ο ρόλος πλέον του απόλυτου μονάρχη Ερντογάν, εάν θέλει να συνεισφέρει στην δημοκρατική της ανασύνταξη είναι ενωτικός και συμφιλιωτικός. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική έντασης κι αν επιλέξει πλέον ο νεοσουλτάνος θα στραφεί εναντίον του και εναντίον της χώρας του.

Εαν δεν έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, ο Ερντογάν θα πρέπει από σήμερα να εργασθεί για την επανασυμφιλίωση της Τουρκίας και την ολική επαναφορά της στο δημοκρατικό δρόμο του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε εμμονή του σε λογικές ρήξης και έντασης δεν θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από την Ευρώπη αλλά πιθανότατα και στη δίνη ενός απόλυτου εθνικού και υπαρξιακού διχασμού που δύσκολα θα αντιμετωπισθεί στο μέλλον.

Αυτό απαιτεί εκ μέρους αποκήρυξη της συμμαχίας με τους εθνικιστές, αποκατάσταση των βασικών θεσμικών λειτουργιών του δημοκρατικού κράτους, έναρξη συνομιλιών για ειρηνική επίλυση του κουρδικού.

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος του τουρκικού στρατού στις Νοτιανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, η ισοπέδωση χωριών και ολόκληρων συνοικιών κουρδικών πόλεων, σε συνδυασμό με την φυλάκιση όλων των ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ως δήθεν οπαδούς της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Το μήνυμα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές προς τον τούρκο πρόεδρο. Η πολιτική του,σε όλα τα επίπεδα δεν εγκρίθηκε από τον τουρκικό λαό. Τουλάχιστον όχι με την άνεση που θα επιθυμούσε. Οι κουρδικές περιοχές «μαύρισαν» τον τούρκο πρόεδρο, παρά τις προσπάθειες του. Η άλλη μισή Τουρκία ασφυκτιά κάτω από την αυταρχικότητα του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε και το έδειξε με ηχηρό τρόπο η Κων/πολη και η Σμύρνη.

Εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει αμέσως τακτική, θα καταδικάσει τη χώρα του στην απόλυτη αβεβαιότητα και σ΄έναν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό χωρίς προοπτική ευημερίας και συμφιλίωσης.

Το τελικό ποσοστό νίκης του ναι, υπέρ του Ερντογάν, προβλέπεται στο 51,4%, έναντι 48,6% του ¨όχι».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here