Βρυχάται ο Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δεσμεύεται για τα σύνορα του Ιράκ, αν ανεξαρτοποιηθεί το βόρειο τμήμα ως Κουρδιστάν

Δηλώσεις τουρκων αξιωματούχων αφήνουν να πλανάται στην ατμόσφαιρα η απειλή ότι πέρα του οικονομικού αποκλεισμού που σχεδιάζουν για το υπο σύσταση ανεξάρτητο κουρδικο κράτος στο βόρειο Ιράκ, δεν αποκλείεται διόλου να επέμβουν και στρατιωτικά.

Οσον αφορά τον οικονομικό αποκλεισμό οι Τούρκοι  είναι σαφείς:

  • θα σταματήσουν τις εισαγωγές και εξαγωγές προς το ιρακινό Κουρδιστάν και αυτό θα είναι ζωτικό, μια που το 70% των αγαθών του Ιρακινού Κουρδιστάν εισάγεται από την  Τουρκία.
  • θα κλείσουν ουσιαστικά τη στρόφιγγα στον κυριότερο αγωγό καυσιμων του ιρακινου κουρδιστάν, μια που αυτός απολήγει σε δικό τους λιμάνι και ετσι ουσιαστικά θα το οδηγήσουν σε λιμοκτονία -δεν υπάρχουν άλλα είδη προς εξαγωγή στην περιοχή.

Όσον αφορά το ζήτημα αν θα επέμβουν στρατιωτικά (με το άλλοθι της συνεργασίας των Κουρδων του Ιράκ με το αντάρτικο των Κούρδων της Τουρκιας ) οι Τούρκοι απαντουν με σαφή ασάφεια (δηλαδή αφήνουν το ενδεχόμενο ανοιχτό).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση:

  • «προτίθεται να εφαρμόσει και να επιταχύνει ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Γνωστοποιείται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ το 1926 και το 1946, οι οποίες περιλαμβάνουν συμφωνίες για το απαραβίαστο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, θα συζητηθούν διεξοδικά στη διεθνή σκηνή. Η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από διμερείς και διεθνείς συμβάσεις σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here