Εurogoup: Εκλεισε η δόση με τη βούλα του EWG-Μετατίθενται τα μέτρα για το χρέος-Συζητήσεις για ωριμάνσεις, πρωτογενή πλεονάσματα

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.

 Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα, ότι υπάρχει συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δις ευρω προς την Ελλάδα, απόφαση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα έως το 2018».

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι το ΔΝΤ κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, διαμήνυσε ότι οι συζητήσεις για την ακριβή διατύπωση του τελικού κειμένου συνεχίζονται, και επανέλαβε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου το 2018, όπως προβλέπει και η συμφωνία του περσινού Μαΐου.

Ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Αθήνας, τονίζοντας με νόημα ότι «είχαμε εδώ και τρείς εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωvιακούς λόγους». Γι αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία, πρόσθεσε.

Συμφωνία στο EuroWorkingGrooup

Εν τω μεταξύ συμφωνήθηκε και έκλεισε στο EuroWorkingGroup,  η ιστορία της αξιολόγησης, καθώς θεωρήθηκε ότι έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και δόθηκε το πράσινο φως για τις εγκρίσεις της εκταμίευσης της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ετσι, στο Eurogroup, η συζήτηση αφορά κυρίως την δήλωση για την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ  0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια»).

Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, συζητείται κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%» για μετά το 2022 καθώς μέχρι τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Η γερμανική πλευρά επιθυμεί και πιέζει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το πότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ο Γάλλος υπουργός

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση της κρίσης, για να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ. O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα». «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here