Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ-Σε πλήρη εξέλιξη η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης από τον Αλεξη Τσίπρα

Της Ντίνας Καράτζιου

 

Σημαντικό πολιτικό ρόλο στη μετεξέλιξη του  ΣΥΡΙΖΑ με τα ανοίγματα που επιχειρούνται στο προοδευτικό Κέντρο και στην Κεντροαριστερά έχουν αποκτήσει οι Πασοκογενείς του κόμματος. Μαζί με τα νεοεισερχόμενα στελέχη που συγκροτούν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, οι διεργασίες «για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης», φαίνεται να προχωρούν κυρίως με τη στήριξη στελεχών και προσωπικοτήτων, το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα των οποίων έχει κυρίαρχη αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά και οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες,  στο πλαίσιο της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ με σημείο αναφοράς την ΚΕΑ και την Προοδευτική Συμμαχία, είναι κυρίως πασοκικής προέλευσης.

Ο Μιτεράν έλεγε ότι η πολιτική είναι «Η σωστή  διαχείριση των συμβόλων». Η εκδήλωση  της πολιτικής πρωτοβουλίας των 120 προσωπικότητων  στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ,  θα πραγματοποιηθεί στο Caravel, στο χώρο  του οποίου φιλοξενούνταν για πολλά χρόνια, οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Οι συνειρμοί  είναι προφανώς αναπόφευκτοι. Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο ότι στα κείμενα τους, οι κινήσεις των Πασοκογενών, (τόσο της Πρωτοβουλίας των 120 όσο και της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας) αναφέρουν ρητά, ότι αναποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα,οι πληροφορίες λένε, ότι η μαζικότητα της σημερινής εκδήλωσης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους Πασοκογενείς.

«Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη της νέας εποχής, και όχι σε κόμμα που απλώς θα ανασυγκροτηθεί, θα προχωρήσει κανονικά, και αυτό δεν θα σταματήσει», αναφέρει στο «P.P» στέλεχος από το περιβάλλον της προεδρικής ομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει το εγχείρημα του, «και τα προσκόμματα και άλλα εμπόδια που θα βγαίνουν μπροστά, δεν πρόκειται να αφήσει να βλάψουν τον πυρήνα του σχεδίου του», προσθέτει. Κομματικά στελέχη αναφέρεουν ακόμη, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπει στον ορίζοντα εκλογές, για αυτό και θέλει να πάει οπωσδήποτε δε διευρυμένη βάση. Θέλει να αυξήσει το ποσοστο του, ακόμη κι αν χάσει».

Είναι γεγονός, ότι πλην των προεδρικών, τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δη η ομάδα  των 53 δυσκολεύονται να χωνέψουν το μεγάλο αριθμό Πασοκογενών που κινούνται μαζικά  προς το ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών από το προεδρικό περιβάλλον, «ο Τσίπρας δεν θα τους αφήσει να ανακόψουν την πορεία ή να αλλάξουν ρότα». Εκτιμούν μάλιστα, ότι «θα συνεχίσουν να ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς, αλλά δεν θα φθάσουν στα άκρα. Θα μείνει βουβή διαμαρτυρία»

«Δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα επέλασης των Πασοκογενών και αν κάποιοι το κάνουν, δρουν λανθασμένα», αναφέρει στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας. «Φοβούνται ότι θα τους πάρουμε το κόμμα.  Συστρατευόμαστε για το μετασχηματισμό του Σύριζα -Προοδευτική Συμμαχία  σε έναν ανοικτό, μαζικό πολιτικό φορέα, που θα εκφράσει όλους τους προοδευτικούς ,τους δημοκρατικούς, τους αριστερούς πολίτες. Αυτοί που διαφωνούν,   μιλούν   για δήθεν αλλοίωση των αριστερών χαρακτηριστικών του κόμματος. Πρόκεται για ένα άλλοθι . Απλώς θέλουν να μη διαταραχτούν οι εξουσίες τους και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωτικό πολιτικό χώρο».

Ως πλέον ισχυροί πόλοι στους Πασοκογενείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγονται ο Χρήστος Σπίρτζης  και η Λούκα Κατσέλη.  Αμφότεροι, έχουν υπό την επιρροή τους  πολλά μέλη της ΚΕΑ και συμμετέχουν πολύ ενεργά στον μετασχηματισμό της κεντροαριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος. Κατά πληροφορίες, η συστράτευση της πολιτικής πρωτοβουλίας «Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποίησε κεντρική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα,  επηρεάζεται πολιτικά από τον πρώην υπουργό.

Επίσης ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα  Ξενογιανακκοπούλου, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον Αλέξη Τσίπρα και τους θεωρεί πολύτιμους συνεργάτες και κατά πληροφορίες τους επιφυλάσσει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του νέου οργάνου της ΚΕΑ του Ενιαίου  Πολιτικού Κέντρου . Στους ελεύθερους σκοπευτές συγκαταλέγεται ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος υπογράφει και την πρωτοβουλία των 120 και βρίσκεται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. Με τον Αλέξη Τσίπρα στενή σχέση έχει και ο Νίκος Μπίστης, ο οποιος μαζί τους  Ν. Μουζέλη, Μ. Ζορμπά και Λιάκο αποτελούν την πτέρυγα των εκσυγχρονιστών ΚΕΑ.

Πολύ σύντομα, θα ανακοινωθεί η πλήρης του σύνθεση του νέου οργάνου. Σύμφωνα μάλιστα με  κομματικά στελέχη «ο ρόλος του δε θα είναι απλά οργανωτικός αλλά είναι πρωτίστως  και πολιτικός». Τα ίδια στελέχη αναφέρουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στο άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του κόμματος επιχειρώντας βελούδινες αλλαγές και κάνοντας κάθε κάθε φορά ένα καινούριο βήμα σε σχέση με τα “φέουδα” της κομματικής νομενκλατούρας». Με την την ορολογία των λεπτών εσωκομματικών ισσοροπίων το θέμα αν το όλο εγχείρημα ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μετασχηματισμό η διεύρυνση του κόμματος θα ξανατεθεί τις επόμενες ημέρες από την πλευρά των 53. Μάλιστα οι πληροφορίες λένες ότι μπροστα σε μία πιθανή αντίδραση των 53 επισεπεύθηκαν οι διαδικασίες της σημερινής εκδήλωσης, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αργότερα,με το διακηρυκτικό της κείμενο να το υπογράφουν 1000 άτομα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here