Το gov.gr ζητά υποχρεωτικά τους κωδικούς e-banking των πολιτών-Σε κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών

Σε μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών των πολιτών, προχώρησε η κυβέρνηση. Οπως αναφέρει το insider.gr oι πολίτες που επιθυμούν  να εκδώσουν εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρίσει τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για να μπει στο e-banking της τράπεζάς του.

Οπως ειπώθηκε από «προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η έγκυρη ταυτοποίηση των χρηστών, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησε τη συνδρομή των τραπεζών, ώστε να χρησιμοποιούνται οι κωδικοί e-banking. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται πολύ ισχυρότερη ταυτοποίηση των πολιτών».

Στην ιστοσελίδα του gov.gr αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Έκδοση υπεύθυνης δήλωσης

Εκδώστε την υπεύθυνη δήλωση που χρειάζεστε ηλεκτρονικά.

Μπορείτε να μπείτε στην υπηρεσία με 2 τρόπους:

  • με τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking σε Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank ή Eurobank
  • με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα μπείτε μία φορά με τους κωδικούς web banking, για να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)

Στη συνέχεια, θα λάβετε κωδικούς επιβεβαίωσης με SMS στο κινητό σας.

Η υπεύθυνη δήλωση που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με υπεύθυνη δήλωση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα στην ιστοσελίδα του gov.gr προκύπτει ότι η καταχώριση των κωδικών ebanking είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, όπως ανέφερε ο σχετικός νόμος.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του υπουργού κ. Πιερακάκη, Αριθμ. 10238 ΕΞ 2020 – ΦΕΚ τεύχος Β’ 1611/27-04-2020 αναφέρεται στο άρθρο 1:

«Οι χρήστες της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες της, αφού προηγουμένως προβούν σε επαλήθευση/επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους (αυθεντικοποίηση) με χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) είτε των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των πιστωτικών ιδρυμάτων..»

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρήση των κωδικών ebanking, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική όπως την μετέτρεψαν, παραβιάζοντας την υπουργική απόφαση.

Ομως το πρόβλημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών των πολιτών, όταν οι τράπεζες έχουν συμβουλεύσει τους πελάτες τους να μην δίδουν τους κωδικούς τους σε κανέναν άλλον πλην της πύλης εισόδου της τράπεζας. Ούτε σε στελέχη της τράπεζας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here