Με τη βούλα του ΣτΕ στο απυρόβλητο χιλιάδες μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ-Εκρινε αντισυνταγματικό τον φοροέλεγχο πέραν της 5ετίας

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη συνεχή παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων και ελέγχων, οδηγώντας ετσι χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε οριστική παραγραφή. Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η παραγραφή θα είναι πενταετής.

Η απόφαση επηρεάζει όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις,προφανώς και αυτες για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς καθώς και όλων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, εφόσον ο χρόνος ελέγχου έχει ξεπεράσει τα πέντε χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι όλοι σχεδόν οι μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες που κατάφεραν να αποκρύψουν επιμελώς μέχρι τώρα τα προιόντα της φοροδιαφυγής τους, δικαιώνονται πανηγυρικά και με δικαστική βούλα.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν σε βάθος πέραν της πενταετίας ακυρώνονται.

Το θέμα είχε παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια από το Β’ τμήμα του ΣΤΕ.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι εν όψει της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) «η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια εν όψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων, έτσι δεν δικαιολογείται ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προϊσχύουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση δεν διέθετε τα εργαλεία αυτά».

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων αντίκειται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος (που απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου), γιατί παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου αναγομένων σε ημερολογιακά έτη προγενέστερα του προηγουμένου της δημοσίευσης των σχετικών νόμων ετών».

Μετά την απόφαση αυτή αναμένεται εκ των πραγμάτων να τεθούν στο αρχείο και χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές στα διοικητικά δικαστήρια, που είχαν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Οτι δεν πέτυχαν οι δανειστές με τον εκσυγχρονσμό και τον περιορισμό ενδίκων μέσων και προθεσμιών, το καταφέρνει το ΣτΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here