Τι είπαν στο Πεκίνο Τσίπρας-Ερντογάν-Η αμφιλεγόμενη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για τη συνθήκη της Λωζάνης

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ANDREA BONETTI

Μια περίεργη και αμφιλεγόμενη θέση του Τούρκου Προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης, κυριάρχησε στην συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο.

Η συνάντηση διάρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά και οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ανταποκρίθηκε κι εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ωστόσο η θέση αυτή περιέχει εκ των πραγμάτων και την αμφισβήτηση της Αγκυρας, η οποία εγκαλεί την Αθήνα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης φέρνοντας ως παράδειγμα την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορα ελληνικά νησιά.

Η τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι επιλέγει πλέον όχι να αμφισβητεί την συνθήκη και τα σύνορα στη περιοχή, καθώς διαπίστωσε ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς αλλά να επαναφέρει στο προσκήνιο, το θέμα της πλήρους εφαρμογής και της μη παραβίασης της συνθήκης, εκτιμώντας ότι αυτό συμφέρει πολύ περισσότερο τα τουρκικά συμφέροντα.

Επί τάπητος τέθηκε και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία, όπως είπε κ. Τσίπρας, η Ελλάδα στηρίζει., αρκεί να το θέλει κι ίδια η Τουρκία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for InternationalCooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο FourSeasons, και κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γγ του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here