Θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις Αξιόγλου για Μπεκατώρου: «Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών»

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει όσα δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Λένα Αξιόγλου, με αφορμή την σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου.   

«Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στο tinealarissa.gr, όταν ρωτήθηκε «τι γνώμη έχετε για την υπόθεση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα από άτομα σε θέση «εξουσίας»;».

«Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει «ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» στο δωμάτιό του», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, παραπέμποντας επίσης στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.

Η απάντηση της Λένας Αξιόγλου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις:   «Ότι, αν και «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας», έκανε άριστα και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έστω και μετά από χρόνια. Η όλη προσωπική της αφήγηση, όπως διατυπώθηκαν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, θυμίζει πιστά το παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας». Η «Κοκκινοσκουφίτσα» είχε ρητή οδηγία από τη μητέρα της «μην βγεις από το δρόμο σου» και εκείνη επειδή «δεν ήξερε τι κακό ζώο ήταν αυτός ο λύκος και δεν τον φοβήθηκε καθόλου», βγήκε στο λιβάδι να μαζέψει άνθη και ο λύκος πήγε και παραπλανητικά φόρεσε τα ρούχα της γιαγιάς , φόρεσε τα γυαλιά της ,αφού έφαγε και τη γιαγιά. Όταν ο κυνηγός έκοψε το στομάχι του λύκου και έβγαλε ζωντανές και τη γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα, αυτή είπε όσο ζω δεν θα ξαναβγώ από το δρόμο μου. ΚΑΙ έκτοτε δεν την ξαναπείραξε κανείς!.

Τα παραμύθια έχουν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και το μήνυμα είναι αυτό που από μικρές εμείς τουλάχιστο από καππαδοκικές και μικρασιάτικες οικογένειες ξέραμε ότι «οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ».

Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν. Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει «ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» στο δωμάτιό του. Και τα λέγω αυτά ως πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, όπου βία είναι και η σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση. Να θυμίσω δε ότι ο βιασμός πολύ καθυστερημένα χρονικά και εξελικτικά θεωρήθηκε από το ποινικό δίκαιο ότι συμβαίνει και στο ανδρόγυνο μέσα στο γάμο, όταν η σύζυγος πει «Όχι». Πολλές μας έχουμε βιώσει την παρενόχληση κυρίως στον εργασιακό χώρο, αλλά εναπόκειται στη ψυχραιμία εκάστης να αντιδράσει.

Έκανε άριστα η Ολυμπιονίκης μας και το γνωστοποίησε και έτσι λαμβάνονται μέτρα και από την πλευρά της Πολιτείας, όπως λόγου χάρη η ΝΔ ψήφισε νόμους για συμμετοχή και των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια, όπου κρίνονται τα αθλητικά θέματα και τυχόν προνόμια των αθλητών, αλλά είναι χρήσιμο και για άλλα άτομα, ώστε να ξέρουν όχι μόνο από το παραπάνω παραμύθι, αλλά και από την ίδια τη ζωή «τι κακό ζώο είναι ο λύκος».   Και εδώ να προσθέσω με την ευκαιρία, ας βάλει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας η κυβέρνηση, αφού αφενός δεν έχουμε τεράστιες δόσεις τεστοστερόνης και έτσι «δεν είμαστε λύκοι» και αφετέρου η γυναικεία φύση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αναζωογονητικά προοδευτικό, συμμετοχικό και απελευθερωτικό στυλ «ηγεσίας» σε κάθε θέση εξουσίας».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησαν οι δηλώσεις της, η Λένα Αξιόγλου υποστήριξε: «Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου».

Αναλυτικά η απάντηση της Λένας Αξιόγλου:   «Αγαπητέ κύριε Βαγγέλη Βουλάγκα, θα ήθελα επ ‘ ευκαιρία των δημοσιευμάτων στο Documento και την Αυγή σχετικά με γνωστοποίηση από κυρία Μπεκατώρου της προσβλητικής παρενόχλησης που δέχθηκε πριν 20 έτη και της σχετικής 24.1.21 συνέντευξής μου σε σας, ότι στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ΟΤΙ Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει ΤΑ ΟΡΙΑ του αρσενικού συνομιλητή της, που σ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα». Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και Ως ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο «ΟΧΙ» είναι «ΟΧΙ», ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του «ερωτικά εκφραζόμενου» συνομιλητή της. Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου. Με εκτίμηση, Ελένη Ι. Αξιόγλου».

Δήλωση της αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για τις δηλώσεις της κ. Αξιόγλου

Οι δηλώσεις της κ. Αξιόγλου, υποψήφιας βουλεύτριας της ΝΔ στη Λάρισα, για τη Σοφία Μπεκατώρου δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Είναι απόλυτα συναφείς με τα πιστεύω του πυρήνα της δεξιάς στην Ελλάδα, που μεταξύ άλλων, αποδίδει ως υποχρέωση στη γυναίκα την προστασία της από τις «φυσιολογικές» – κατά τα άλλα – ορμές των ανδρών και κατά συνέπεια της επιρρίπτει όλη την ευθύνη. Κεκαλυμμένος σεξισμός πίσω από ηθικολογίες περί ενάρετης και καθωσπρέπει ζωής των γυναικών. Επικίνδυνες και απόλυτα προβληματικές απόψεις, από γυναίκες που θέλουν να λένε ότι ασχολούνται με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και να προΐστανται μάλιστα σε αντίστοιχους συλλόγους.

Περιμένουμε μία αντίδραση από το κόμμα της κ. Αξιόγλου, που τυγχάνει να είναι το ίδιο με αυτό του κ. Αδαμόπουλου, πρώην προέδρου της ΕΙΟ, που κατηγορείται για τον βιασμό της Σ. Μπεκατώρου. Εκτός των παραπάνω, η ΝΔ σήμερα ως Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη του Δικτύου Δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, γεγονός πολύ ανησυχητικό για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών, καθώς γνωρίζουμε πως η στήριξη και ενίσχυση των Δομών αυτών δεν είναι στις προτεραιότητες της ΝΔ,  ούτε της αρμόδιας υφυπουργού. Αντ΄ αυτού ίσως, μαζί με την κ. Κεραμέως, να σχεδιάζουν από κοινού την ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων ηθικής διαπαιδαγώγησης των κοριτσιών για να λύσουν έτσι το θέμα. Ελπίζουμε να μας διαψεύσουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here