Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Αρχές του Οκτώβρη του 1940. Ο Βασίλης Δημακόπουλος, νεαρός λοχαγός στην υπηρεσία αντικατασκοπίας του Ελληνικού Στρατού, θα λάβει την εντολή να μεταβεί στην Ιταλία με το ψεύτικο όνομα Σέρτζιο Φινέτι. Σκοπός του να συλλέξει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πιθανολογούμενη ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει για την επικίνδυνη αποστολή του, γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα. Είναι ένας έρωτας που έρχεται στην πιο ακατάλληλη  στιγμή…

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην πόλη των Πατρών το 1973. Σπούδασε νομικά στη Νομική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή εμπορική επιχείρηση στην Πάτρα. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως πωλητής και υπεύθυνος πωλήσεων σε διάφορες επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και την Πάτρα. Σήμερα διαμένει μόνιμα στην Πάτρα, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον χώρο των πωλήσεων και της διαφήμισης.

-Το μυθιστόρημά σας «Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης» κυκλοφόρησε πριν λίγους μόλις μήνες από τις εκδόσεις Ωκεανός. Πείτε μας αν γίνεται δυό λόγια για την υπόθεση του έργου σας και κάτι πάνω στο οποίο ως συγγραφέας θα θέλατε να σταθείτε περισσότερο.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στα χρόνια του β παγκοσμίου πολέμου και έχει ως κεντρικό ήρωα τον Βασίλη Δημακόπουλο, ένα νεαρό λοχαγό του Ελληνικού στρατού ο οποίος υπηρετεί στην υπηρεσία αντικατασκοπίας. Πριν αρχίσει ο Ελληνοιταλικός πόλεμος αναλαμβάνει την αποστολή να μεταβεί στην Ιταλία για να συλλέξει πληροφορίες σε σχέση με την πιθανολογούμενη Ιταλική εισβολή. Βρισκόμαστε στην πρώτη ημέρα του Οκτώβρη του 1940 και κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτεια…Ο ήρωας ξεκινά για ένα ταξίδι με φόντο τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, στην διάρκεια του ταξιδιού του περνάει από πολλά μέρη, έρχεται αντιμέτωπος με προδοσίες, ερωτεύεται την νεαρή Έλενα, βασανίζεται, γνωρίζει την συνεργάτιδά του Παολίνα Φεράρι η οποία θα του σταθεί αρρωγός αλλά κυρίως μέσα από το ταξίδι του γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο γύρω του και τον ίδιο τον εαυτό του. Όλα αυτά όμως θα τα ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο και είναι αυτός που θα ταξιδέψει τελικά μέσα στις σελίδες φτάνοντας ίσως σε κάποιον προορισμό όπως είναι η αγάπη αλλά κυρίως θα ευχαριστηθεί την διαδρομή, το ταξίδι. Τουλάχιστον εγώ, αυτό ακριβώς εύχομαι και σε αυτό θέλω να σταθώ, στην απόλαυση του ταξιδιού.

-Γιατί επιλέξατε αυτή την συγκεκριμένη εποχή για να στήσετε την ιστορία σας και πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτής της περιπέτειας;

Η περίοδος αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για συγγραφείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μία ιστορική περίοδο που προσφέρει πλήθος γεγονότων αλλά και κάτι πολύ σημαντικό: Βρίσκεται πολύ κοντά στο σήμερα και συνάμα πολύ μακριά. Αυτό και μόνον είναι κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς. Πέρα όμως από αυτά, αναζητούσα πάντα στο μυαλό μου έναν Έλληνα ήρωα κοσμοπολίτη, έναν άνθρωπο ταξιδιώτη και ανιχνευτή της ουσιαστικής αξίας των πραγμάτων, μία ανθρώπινη μυθιστορηματική περιπέτεια γραμμένη με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν κάποτε για να πάρει όλο αυτό σχήμα και μορφή.

Με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου σας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει τρίτος δρόμος για εσάς.

Δεν θα έγραφα ποτέ για κάτι τέτοιο αν πίστευα ότι δεν υπάρχει. Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης και υπάρχει. Απλώς όλα χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο και την επιλογή. Η αγάπη κατά την γνώμη μου είναι επιλογή. Μία επιλογή όμως που προυποθέτει αγώνα, αλήθεια και αυτογνωσία.

-Κάτι τελευταίο.. Ποιες είναι οι σκέψεις σας ή οι προσδοκίες σας για την συνέχεια;

Ως νέος συγγραφέας χάρηκα καταρχάς που οι κόποι μου πήραν σάρκα και οστά μέσα από την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ωκεανός, έναν από τους καλύτερους εκδοτικούς οίκους της Αθήνας. Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημοσίως την εκδότρια και συγγραφέα κυρία Ελένη Κεκροπούλου η οποία εξαρχής πίστεψε σε εμένα και στο έργο μου δίχως δισταγμούς. Προσωπικά ελπίζω να αφήσω ως συγγραφέας κάποιο έργο που να αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων και να αξίζει πραγματικά. Συνεχίζουμε λοιπόν..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here