ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελικό μπάχαλο στα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων και θυμάτων του υπ. Υγείας, 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας

Για πρωτοφανές επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης όσον αφορά τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων και νεκρών της πανδημίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο παρατηρούνται κραυγαλέες αποκλίσεις στα επίσημα στοιχεία για θανόντες, διασωληνωμένους και κρούσματα που καταγράφονται. Συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου, στα αρχεία της ΗΔΙΚΑ καταγράφονταν 1682 νεκροί ενώ στον ΕΟΔΥ, 3.472 νεκροί!

Αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Σήμερα η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και την ώρα που καταγράφονται συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνωμένων και απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στα συστήματα καταγραφής του υπουργείου Υγείας επικρατεί «επιτελικό» μπάχαλο.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα άλλα στοιχεία να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ και άλλα στοιχεία να ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά.

Κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί αποτελεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ζητήθηκε με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν για τα στοιχεία των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί.

Επειδή προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ελέγχου, ταυτοποίησης και αποτίμησης των στοιχείων, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν. Οφείλουν να δώσουν άμεσα μιαν απάντηση γιατί δέκα μήνες μετά την αρχή της φονικής πανδημίας δεν έπραξαν το εντελώς αυτονόητο, δηλαδή να καταχωρούνται αξιόπιστα στοιχεία στον άμεσα αρμόδιο φορέα, από τον οποίο ενημερώνονται δεκάδες επιστήμονες σε όλη τη χώρα.

Το ρεπορτάζ

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το οποίο υπογράφεται από την Αντιγόνη Μιχοπούλου και τον Άγγελο Προβολισιάνο, «στις 9 Δεκεμβρίου οι θάνατοι που αναγράφονται στο μητρώο ΗΔΙΚΑ ανέρχονται σε 1523, ενώ την έκθεση του ΕΟΔΥ τη συγκεκριμένη μέρα ήταν 3289″. Και συμπληρώνει: » Ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που αναγράφονται στο μητρώο απέχει κατά 14 εκατ. δείγματα σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ Στην κατηγορία «εργαστηριακοί έλεγχοι ολοκληρωμένοι σε διερεύνηση» του εθνικού μητρώου περιλαμβάνονται αθροιστικά 1.101.225 και κατανέμονται σε θετικά αρνητικά αδιευκρίνιστα ελαττωματικά τεστ και σε διερεύνηση. Την ίδια μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.522.718 δείγματα εργαστηριακού ελέγχου».

Το ρεπορτάζ περολαμβάνει κι άλλα στοιχεία σχετικά με το μπάχαλο που επικρατεί στο σύστημα καταγραφής της κυβέρνησης, τα οποία προκαλούν πολύ σοβαρές ανησυχίες και εγείρουν πολλαπλά πολιτικά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here